NSF-gården innan branden 2005.
© Expo

NSF förlorar gården i Vara

Publicerad 2006-06-09

NSF förlorar sin gård i Tråvad. Det stod klart sedan ägaren Curt Linusson beslutat sig för att sälja till Vara kommun. De båda parterna hade tidigare idag ett möte där Curt Linusson erbjöd sig att sälja det gamla spinneriet till kommunen.

- Vi har haft ett möte med Linusson och kommit överrens om att kommunen köper gården för 185.000, samma summa som han en gång betalade för den, säger Jan- Erik Wallin (m) ordförande i kommunstyrelsen i Vara.

Papperna är påskriva och den 22 juni kommer kommunstyrelsen formellt att besluta om affären.

- Det är väldigt positivt, inte bara för grannarna till gården utan för hela kommunen, säger Jan-Erik Wallin.

Kommunledningen har aktivt arbetet för att motverka att Nationalsocialistisk Front, NSF, ska etablera sig i Vara. Den har även försökt att få igenom möjligheten att utnyttja kommuns förköpsrätt på gården. I april 2004 behandlades ärendet av regeringen som gav Curt Linusson rätten att köpa det gamla spinneriet. I efterhand har Curt Linusson erkänt att han endast agerade bulvan år NSF. Själv är Linusson ledare för den nazistiska gruppen Legion Wasa.

Gården är misskött
Curt Linusson säger nu att han tröttnat på hur NSF sköter gården och att han försökt få partiet att ta över ägandet från honom.

- Jag har ordnat så att de skulle kunna få lagfart på gården, men NSF lyckas inte skicka in korrekta papper till inskrivningsmyndigheten, så nu har jag tröttnat, säger Curt Linusson, som menar att gården nu bara står och förfaller och kostar honom pengar.

Gården är idag i mycket dåligt skick. På julafton 2005 satte någon eld på gården, en handling som AFA, anti-fascistisk aktion, tog på sig skulden för. Curt Linusson säger att så länge som gården inte saneras kan han inte få ut några försäkringspengar och att han samtidigt hotas av vitesförläggande.

Problem för NSF i valet
NSF har bland annat använt gården i Tråvad för att anordna konserter med vit makt-musik och för att hålla politiska möten. Dagens överenskommelse mellan Vara kommun och Curt Linusson innebär att den typen av verksamhet blir svårare att arrangera för NSF. Men beslutet att sälja gården till kommunen innebär också att NSF kan få svårt att ställa upp i valet till kommunfullmäktige i Vara eftersom Eddie Bernerstål som skulle kandidera för partiet hade tänkt skriva sig på gården.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA