NSF-koppling till mordbrand mot RFSL-lokal

Publicerad 2006-01-20

Två nazister med koppling till Nationalsocialistisk front åtalades idag för att ha utfört två uppmärksammade brandattentat mot RFSL:s lokaler i Piteå under hösten.

- De två åtalade har i förhör erkänt de båda brandbombsattentaten, säger Lars-Göran Johansson, kriminalkommissarie vid Piteåpolisen.

Det var i oktober och november 2005 som RFSL:s lokaler i Piteå fick flera brandbomber, så kallade molotovcocktails, inkastade i lokalen. Brotten rubriceras som mordbrand. Två veckor före den första brandbombsattacken krossades även ett flertal fönsterrutor på klubblokalen.
Enligt lokala medier har lokalen ett stort kulturhistoriskt värde.

Efter en tids spaningsarbete kunde de två nu åtalade gripas tidigt på morgonen den 21 december 2005. Då var de redan anhållna i sin frånvaro. De har suttit häktade sedan den 22 december.

Misshandel
Polisen förhörde även de åtalade om eventuell inblandning i en misshandel av Johannes Lundberg från vänsterorganisationen Rättvisepartiet socialisterna

Johannes Lundberg har offentligt tagit avstånd från nazism. Sommaren 2005 skruvade någon lös bultarna från ett hjul på hans bil. Två veckor senare blev han misshandlad, uppger Piteå Tidning.

- Vi har ingen klinisk bevisning om detta och de två åtalade har inte erkänt dådet, säger Göran Johansson.

NSF-koppling
De åtalade är 22 respektive 26 år gamla och har koppling till Nationalsocialitsisk Front. Vid husrannsakan hemma hos de båda männen har polisen funnit bland annat fanor som visar på deras samröre med Vit Makt-miljön.

Piteå-Tidningen uppger att en av de gripna är medlem i Nationalsocialitsisk Front och att den andra sympatiserar med dem.

26-åringen deltog på en vitmaktspelning på NSF partigård i Tråvad i Juli 2005.

ANDERS DALSBRO
MIKAEL EKMAN
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro