NSF-koppling till mordbrand mot RFSL-lokal

Publicerad 2006-01-20

Två nazister med koppling till Nationalsocialistisk front åtalades idag för att ha utfört två uppmärksammade brandattentat mot RFSL:s lokaler i Piteå under hösten.

- De två åtalade har i förhör erkänt de båda brandbombsattentaten, säger Lars-Göran Johansson, kriminalkommissarie vid Piteåpolisen.

Det var i oktober och november 2005 som RFSL:s lokaler i Piteå fick flera brandbomber, så kallade molotovcocktails, inkastade i lokalen. Brotten rubriceras som mordbrand. Två veckor före den första brandbombsattacken krossades även ett flertal fönsterrutor på klubblokalen.
Enligt lokala medier har lokalen ett stort kulturhistoriskt värde.

Efter en tids spaningsarbete kunde de två nu åtalade gripas tidigt på morgonen den 21 december 2005. Då var de redan anhållna i sin frånvaro. De har suttit häktade sedan den 22 december.

Misshandel
Polisen förhörde även de åtalade om eventuell inblandning i en misshandel av Johannes Lundberg från vänsterorganisationen Rättvisepartiet socialisterna

Johannes Lundberg har offentligt tagit avstånd från nazism. Sommaren 2005 skruvade någon lös bultarna från ett hjul på hans bil. Två veckor senare blev han misshandlad, uppger Piteå Tidning.

- Vi har ingen klinisk bevisning om detta och de två åtalade har inte erkänt dådet, säger Göran Johansson.

NSF-koppling
De åtalade är 22 respektive 26 år gamla och har koppling till Nationalsocialitsisk Front. Vid husrannsakan hemma hos de båda männen har polisen funnit bland annat fanor som visar på deras samröre med Vit Makt-miljön.

Piteå-Tidningen uppger att en av de gripna är medlem i Nationalsocialitsisk Front och att den andra sympatiserar med dem.

26-åringen deltog på en vitmaktspelning på NSF partigård i Tråvad i Juli 2005.

ANDERS DALSBRO
MIKAEL EKMAN
Daniel Olsson

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA