NSF-ledare drog tillbaka överklagan

Publicerad 2006-02-28

Det blir ingen omprövning av tingsrättsdomen mot de fyra nazister som i november greps i en bil fullastad med vapen och tillhyggen i Linköping.

Samtliga fyra, däribland ledaren för Nationalsocialistisk Front i Östergötland Jonas Andersson, drog i sista stund tillbaka sina överklaganden till hovrätten. Därmed står tingsrättens dom på sex till nio månaders fängelse mot de fyra linköpingsnazisterna fast.

Bil fullastad med vapen
Det var den 19 november som polisen fick tips om att en grupp nazister förberedde en attack mot meningsmotståndare i Linköping. Tipset visade sig vara korrekt.

I en parkerad bil fann polisen fyra kända nazister. I bilen fann polisen också brandbomber, tårgas, en rånarluva, handskar med fyllning i knogarna, en rundstav, ett knogjärn och en kniv.

Länsledaren för NSF-Östergötland
Den 28 december dömdes de fyra nazisterna för förberedelse till grov misshandel. NSF-ledaren dömdes till sex månaders fängelse men överklagade tillsammans med de andra åtalade till hovrätten.

I överklagan till hovrätten skrev NSF-ledarens via sin advokat Svante Arenius:
"Han kände inte till att hans passagerare hade med sig de föremål som polisen påträffade när bilen stoppades vid hans bostad. Inte heller har han haft kännedom om de planer på konfrontation mellan ungdomsgrupper som omnämns i målet"

Men efter att den första förhandlingen i Göta hovrätt genomförts valde alla fyra att dra tillbaka sina överklaganden. Enligt Corren.se var anledningen till att nazisterna drog tillbaka sina överklaganden att de var oroliga för att få sina fängelsestraff skärpta.
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro