NSF-ledare drog tillbaka överklagan

Publicerad 2006-02-28

Det blir ingen omprövning av tingsrättsdomen mot de fyra nazister som i november greps i en bil fullastad med vapen och tillhyggen i Linköping.

Samtliga fyra, däribland ledaren för Nationalsocialistisk Front i Östergötland Jonas Andersson, drog i sista stund tillbaka sina överklaganden till hovrätten. Därmed står tingsrättens dom på sex till nio månaders fängelse mot de fyra linköpingsnazisterna fast.

Bil fullastad med vapen
Det var den 19 november som polisen fick tips om att en grupp nazister förberedde en attack mot meningsmotståndare i Linköping. Tipset visade sig vara korrekt.

I en parkerad bil fann polisen fyra kända nazister. I bilen fann polisen också brandbomber, tårgas, en rånarluva, handskar med fyllning i knogarna, en rundstav, ett knogjärn och en kniv.

Länsledaren för NSF-Östergötland
Den 28 december dömdes de fyra nazisterna för förberedelse till grov misshandel. NSF-ledaren dömdes till sex månaders fängelse men överklagade tillsammans med de andra åtalade till hovrätten.

I överklagan till hovrätten skrev NSF-ledarens via sin advokat Svante Arenius:
"Han kände inte till att hans passagerare hade med sig de föremål som polisen påträffade när bilen stoppades vid hans bostad. Inte heller har han haft kännedom om de planer på konfrontation mellan ungdomsgrupper som omnämns i målet"

Men efter att den första förhandlingen i Göta hovrätt genomförts valde alla fyra att dra tillbaka sina överklaganden. Enligt Corren.se var anledningen till att nazisterna drog tillbaka sina överklaganden att de var oroliga för att få sina fängelsestraff skärpta.
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA