Ny fängelsedom för Björn Björkqvist

Publicerad 2006-11-01

Hovrätten i Malmö fastställer tingsrättens tidigare dom mot nazisten Björn Björkqvist. Han döms till två månaders fängelse för yttrandefrihetsbrottet hets mot folkgrupp.

Det var i december 2003 som Björn Björkqvist på Nationalsocialistisk fronts, NSF, nättidning Den svenske nationalsocialisten publicerade en artikel med vad han anser vara ”biologiska faktum”. Artikeln argumenterade bland annat för att man i ”de negroida länderna” har betydligt lägre IQ än i Sverige.

Hovrätten konstaterar i sin dom att Den svenske nationalsocialisten saknar ansvarig utgivare och att Björn Björkqvist med sin ledande position inom NSF var personligt ansvarig för innehållet i artikeln.

Björn Björkqvist uppger på partiets nättidning att han kommer att försöka få sin sak prövad av högsta domstolen. Artikeln ligger fortfarande kvar på sidan.

JOHANNES JAKOBSSON
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro