Marc Abramsson ny partiledare för ND.
© Expo

Ny ledning i ND

Publicerad 2006-11-21

I helgen valde Nationaldemokraterna en ny partiledning. Nils-Eric Hennix lämnade över partiledarposten till fullmäktigeledamoten i Södertälje Marc Abramsson.

Fem personer byts sammanlagt ut i den Nationaldemokratiska styrelsen, som består av elva personer. Den förre partiledaren Nils-Eric Hennix uppger i ett pressmeddelande att han lämnar uppdraget på grund av en längre tids sjukdom.

Den nya partiledaren Marc Abramsson var tidigare partiorganisatör och en av dem som dömdes i samband med att pridetåget attackerades 2003. I valet 2006 blev han ledamot i fullmäktige i Södertälje, där partiet fick två mandat.

Gammal nazist i styrelsen
Utöver bytet av partiledare så lämnar Karl-Erik Nilsson sin post som seniorrepresentant. Karl-Erik Nilsson har sedan sin ungdom varit aktiv inom bland annat Nordisk Ungdom under 1940-talet, Frisinnade unionspartiet och Sveriges pensionärers intresseparti.

Ny representant för seniorerna i styrelsen är Heinz Burgemeister, som har sin politiska bakgrund i öppet nazistiska Nordiska Rikspartiet, NRP. Heinz Burgemeister var under 1970-talet ställföreträdande partiledare för NRP.

Ny i styrelsen blir även Patrik Forsén som samtidigt tar över som ordförande för Nationaldemokratiska ungdomsförbundet efter Robert Almgren.

Politisk inriktning
De politiska målen verkar trots förändringarna av styrelsen inte ha ändrats. Partiet uppger att det ska fortsätta arbeta för ett ”etniskt bevarande” av ”ursprungsbefolkningen”.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro