Omstridd pastor kandiderar i Svalöv

Publicerad 2006-06-15

Svalövs kommun i Skåne har fått ett nytt högerpopulistiskt parti med främlingsfientliga inslag. Den omtvistade frikyrkopastorn Nils-Alvar Ekstén har aviserat att han kandiderar för Allianspartiet, skriver Helsingborgs Dagblad.

Det är inte första gången Nils-Alvar Ekstén ger sig in i politiken. I valet 2002 var han Sveriges Pensionärers Intressepartis kandidat till kommunfullmäktige men efter att han gjort utfall i media mot homosexuella tvingades han lämna partiet. Men nu gör Nils-Alvar Ekstén alltså comeback i Allianspartiet, en utbrytning ur Ny Demokrati.

”Invandrare lycksökare”
Till Helsingborgs Dagblad säger Nils-Alvar Ekstén att han vill ha fler friskolor i kommunen, då dessa konkurrerar med de kommunala skolornas socialistiska indoktrinering. Han säger sig också vilja sänka politikerarvodena och ge mer pengar till pensionärerna i Svalöv.

­- Flyktingar ska vi ta emot, men invandrare är lycksökare, säger Nils-Alvar Ekstén till Helsingborgs Dagblad.

Fundamentalist
Nils-Alvar Ekstén är kontaktperson för Riksförbundet för social och mental hälsas, RSMH, lokalförening i Landskrona-Svalöv och har ett förflutet i flera olika kristna församlingar. Han betecknar sig själv i dag som riksevangelist och församlingspastor. Han har beskrivit sig själv som bokstavstrogen och har inga problem med titeln fundamentalist.
I augusti 2004 skapade Ekstén rubriker när Svenska frälsningsarmén centralt protesterade mot att han bjudits in till ett möte i en lokal avdelning för att predika sitt ”budskap mot homosexualitet, jämlikhet, fria aborter med mera”.
I Nils-Alvar Eksténs rörelse har kvinnorna en underordnad roll.
- Kvinnor kan inte vara ordförande eller föreståndare men de kan vara med i styrelser, sa han i en intervju med Sundsvalls tidning hösten 2004.
Enligt Bibeln ska kvinnorna underordna sig männen men männen ska i sin tur underordna sig Herren, menade han och fortsatte.
- Männen har sin plats, kvinnorna sin.

Två främlingsfientliga partier
Allianspartiet har aldrig tidigare ställt upp till val i Svalöv. Partiet har numera sitt starkaste fäste i skånska Burlöv med två kommunala mandat. I höstens val ställer partiet också upp i Lund.
I Svalöv finns redan två partier med främlingsfientlig agenda representerade, Sverigedemokraterna och den rikskände ICA-handlaren Harry Franzéns parti Centrumdemokraterna.

ALEXANDER BENGTSSON
DANIEL OLSSON
Daniel Olsson

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro