Rasister portas från Sjöbo marknad

Publicerad 2006-03-23

Sjöbo kommun förbjuder nu högerextrema och rasistiska organisationer att vistas på den årliga marknaden med kommunens namn, skriver Skånska dagbladet.

På förra årets marknad fanns både Nationaldemokraterna och det nazistiska Nordiska förlaget på plats med egna stånd. Nordiska förlaget sålde bland annat vitmaktmusik och böcker som förnekade förintelsen.

Familjemarknad
Kommunens kultur-,turist- och fritidsnämd har därför sett över sina riktlinjer för att motverka liknande företeelser i framtiden.

- Vi är alla överens om att det ska vara en familjemarknad och inte en busmarknad, säger nämndens ordförande, Hans Malmborg (m), till Skånska Dagbladet.

Marknadsföreståndare kritiseras
Vid förra årets marknad godkände föreståndaren Margareta Olsson organisationernas marknadstånd sedan hon bett polisen att gå igenom materialet som utbjöds till försäljning. Polisen fann inget olagligt.

Olsson fick därefter kritik ifrån kommunalrådet Stefan Lundgren (m) som menade att han skulle rått de marknadsansvariga att neka organisationerna tillträde om han hade fått reda på det.

Porr och rasism inte välkommet
Sjöbo marknad ägs av kommunen som i sina nya riktlinjer också slår fast att porr inte är tillåtet att sälja på marknaden. Porr och rasism passar inte in i marknadens koncept som ett familjeevenemang, menar man.
Alexander Bengtsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro