NDU:s ordförande Patrik Forsén ger sig på en motdemonstrant vid ND:s valupptaktsmöte i Södertälje, 6 augusti 2006.
© FOTO: EXPO

Rättegång inledd mot NDU-ledare

Publicerad 2006-12-04

I dag inleddes rättegången mot fem medlemmar ur Nationaldemokratisk ungdom, NDU, vid Stockholms tingsrätt. De är åtalade för misshandel av en skolvaktmästare vid Mälarhöjdens skola hösten 2005. Bland de åtalade finns NDU:s nyvalde ordförande Patrik Forsén.

Det var på morgonen den 28 september 2005 som fem NDU-medlemmar hade begett sig till Mälarhöjdens skola i Stockholm för att dela ut politiska flygblad till elever. Med sig hade de även en kamera för att ”dokumentera händelsen”.

De fotograferade alla på skolgården och delade ut flygblad till elever som var så pass unga som andra- och tredjeårsklassister, berättade ett lärarvittne under rättegången.

Personalen försökte få NDU:arna att avlägsna sig från skolgården och ombad dem att inte fotografera barnen eftersom en del hade skyddad identitet. Men medlemmarna fortsatte sin aktion och gav sig istället på skolans vaktmästare då han försökte ingripa.

Sparkad och slagen
Enligt vittnesutsagor blev vaktmästare sprayad i ansiktet med pepparspray och även sparkad och slagen. Däremot kunde varken vittnen eller skolvaktmästaren peka ut vilka gärningsmän som hade deltagit i själva misshandeln.

- Men även om en del detaljer är oklara, står det ändå klart att samtliga fem personer tillsammans och i samförstånd, bidrog till misshandeln, menade åklagaren.

Tidigare straffade
Samtliga åtalade förnekar brott och delaktighet i misshandeln. Av de fem åtalade är två sedan tidigare dömda för våldsbrott. Patrik Forsén är dömd för bland annat våldsamt motstånd och en 19-åring är dömd för förberedelse till mord och rån.

Ett trettiotal lärare och annan skolpersonal hade kommit till rättegången för att visa sitt stöd för den misshandlade skolvaktmästaren.

Dom faller om två veckor.

Mattias Sjöberg
[email protected]
Expo

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA