NDU:s ordförande Patrik Forsén ger sig på en motdemonstrant vid ND:s valupptaktsmöte i Södertälje, 6 augusti 2006.
© FOTO: EXPO

Rättegång inledd mot NDU-ledare

Publicerad 2006-12-04

I dag inleddes rättegången mot fem medlemmar ur Nationaldemokratisk ungdom, NDU, vid Stockholms tingsrätt. De är åtalade för misshandel av en skolvaktmästare vid Mälarhöjdens skola hösten 2005. Bland de åtalade finns NDU:s nyvalde ordförande Patrik Forsén.

Det var på morgonen den 28 september 2005 som fem NDU-medlemmar hade begett sig till Mälarhöjdens skola i Stockholm för att dela ut politiska flygblad till elever. Med sig hade de även en kamera för att ”dokumentera händelsen”.

De fotograferade alla på skolgården och delade ut flygblad till elever som var så pass unga som andra- och tredjeårsklassister, berättade ett lärarvittne under rättegången.

Personalen försökte få NDU:arna att avlägsna sig från skolgården och ombad dem att inte fotografera barnen eftersom en del hade skyddad identitet. Men medlemmarna fortsatte sin aktion och gav sig istället på skolans vaktmästare då han försökte ingripa.

Sparkad och slagen
Enligt vittnesutsagor blev vaktmästare sprayad i ansiktet med pepparspray och även sparkad och slagen. Däremot kunde varken vittnen eller skolvaktmästaren peka ut vilka gärningsmän som hade deltagit i själva misshandeln.

- Men även om en del detaljer är oklara, står det ändå klart att samtliga fem personer tillsammans och i samförstånd, bidrog till misshandeln, menade åklagaren.

Tidigare straffade
Samtliga åtalade förnekar brott och delaktighet i misshandeln. Av de fem åtalade är två sedan tidigare dömda för våldsbrott. Patrik Forsén är dömd för bland annat våldsamt motstånd och en 19-åring är dömd för förberedelse till mord och rån.

Ett trettiotal lärare och annan skolpersonal hade kommit till rättegången för att visa sitt stöd för den misshandlade skolvaktmästaren.

Dom faller om två veckor.

Mattias Sjöberg
[email protected]
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro