Razzia mot Vit makt-bolag

Publicerad 2006-05-24

Polisen i Gävle genomförde under måndagsmorgonen en husrannsakan mot Vit makt-bolaget Sniper records. Beslutet togs av Justitiekanslern, JK, för att säkra bevis i en pågående utredning om hets mot folkgrupp.

- Vi har inlett en förundersökning och vad som sedan gäller säger jag ingenting om, säger Urban Fredriksson vid Gävleborgspolisen och hänvisar till förundersökningssekretess.

Kammaråklagare Chatrine Rudström i Uppsala har hand om förundersökningen på Justitiekanslerns uppdrag.
Hon är också tystlåten men bekräftar att en person delgivits misstanke om brott.
- Om fler kommer delges misstanke vill jag inte uttala mig om, säger hon till expo.se.

Hets mot folkgrupp
Förundersökningen omfattar både tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp och det så kallade handlingsbrottet hets mot folkgrupp såsom det är formulerat i brottsbalken. För tryckfrihetsbrott är Justitiekanslern ensam åklagare.

Varken polis eller åklagare vill ge några kommentarer om vilka eventuella beslag som gjorts vid husrannsakan, men på Sniper records hemsida har en text lagts ut som beskriver delar av beslaget. Det ska ha rört sig om produkter i företagets sortiment, enskilda tillhörigheter som ”en huvtröja med hakkors och en bordsduk med samma symbol” men också företagets datorer. Enligt texten på hemsidan ska misstankarna även röra bolagets hemsida.

Pengar till NSF
Sniper Records är ett fristående bolag grundat av NSF-medlemmen Robert Larsson i Gävle. Bolaget hävdar på sin hemsida att allt ekonomiskt överskott går till Nationalsocialistisk front och Robert Larsson är samtidigt kontaktperson för partiet i Gävle.

Måndagens husrannsakan är inte heller den första som riktats mot bolaget. I februari 2002 slog polisen till mot verksamheten för att säkra bevis som senare skulle leda till att Robert Larsson dömdes till två månaders fängelse för hets mot folkgrupp.

Expo har försökt nå Robert Larsson men utan resultat.
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro