Razzia mot Vit makt-bolag

Publicerad 2006-05-24

Polisen i Gävle genomförde under måndagsmorgonen en husrannsakan mot Vit makt-bolaget Sniper records. Beslutet togs av Justitiekanslern, JK, för att säkra bevis i en pågående utredning om hets mot folkgrupp.

- Vi har inlett en förundersökning och vad som sedan gäller säger jag ingenting om, säger Urban Fredriksson vid Gävleborgspolisen och hänvisar till förundersökningssekretess.

Kammaråklagare Chatrine Rudström i Uppsala har hand om förundersökningen på Justitiekanslerns uppdrag.
Hon är också tystlåten men bekräftar att en person delgivits misstanke om brott.
- Om fler kommer delges misstanke vill jag inte uttala mig om, säger hon till expo.se.

Hets mot folkgrupp
Förundersökningen omfattar både tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp och det så kallade handlingsbrottet hets mot folkgrupp såsom det är formulerat i brottsbalken. För tryckfrihetsbrott är Justitiekanslern ensam åklagare.

Varken polis eller åklagare vill ge några kommentarer om vilka eventuella beslag som gjorts vid husrannsakan, men på Sniper records hemsida har en text lagts ut som beskriver delar av beslaget. Det ska ha rört sig om produkter i företagets sortiment, enskilda tillhörigheter som ”en huvtröja med hakkors och en bordsduk med samma symbol” men också företagets datorer. Enligt texten på hemsidan ska misstankarna även röra bolagets hemsida.

Pengar till NSF
Sniper Records är ett fristående bolag grundat av NSF-medlemmen Robert Larsson i Gävle. Bolaget hävdar på sin hemsida att allt ekonomiskt överskott går till Nationalsocialistisk front och Robert Larsson är samtidigt kontaktperson för partiet i Gävle.

Måndagens husrannsakan är inte heller den första som riktats mot bolaget. I februari 2002 slog polisen till mot verksamheten för att säkra bevis som senare skulle leda till att Robert Larsson dömdes till två månaders fängelse för hets mot folkgrupp.

Expo har försökt nå Robert Larsson men utan resultat.
Daniel Olsson

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA