Rieger-dom överklagas till hovrätten

Publicerad 2006-03-15

Den friande domen mot den kände tyska högerextremisten Jürgen Rieger överklagas till hovrätten.


- Jag tycker att vittnesmål från kommunens tjänstemän visar att Rieger utsatt ett stort antal djur för betydande lidande, säger kammaråklagare Mats-Olov Johansson till Expo.se.

Det var den 22 februari som åtalet om djurplågeri på Sveneby säteri i Moholm ogillades av Mariestads tingsrätt. Visserligen konstaterade tingsrätten att det förekommit lidande för djuren på Sveneby säteri, men gårdens ägare Jürgen Rieger hade ”inte uppsåtligen underlåtit att tillse att förhållandena var acceptabla för alla djur".

- Visserligen har Jürgen Rieger varit utomlands långa tider, men ansvaret vilar hos honom, säger Mats-Olov Johansson.

Germanskt jordbruk
Jürgen Rieger köpte Sveneby säteri 1995 för att bedriva boskapsskötsel och spannmålsodling. En före detta anställd vid gården berättar i förhör att man bedrev en speciell typ av ”Germanskt jordbruk”. Åklagaren skriver i sin överklagan att Rieger saknar lantbruksutbildning men att han är intresserad av lantbruk och dessutom på egen hand läst en del tysk lantbrukslitteratur.

Jürgen Rieger själv har hela tiden nekat till anklagelserna och beskrivit polisutredningen som en politiskt motiverad förföljelse.

DANIEL OLSSON

Läs mer

Om rättsprocessen
Rieger frias för djurplågeri
Rieger kan dömas till fängelse
Rieger inför rätta för djurplågeri på Sveneby säteri

Om Jürgen Rieger
En frontfigur inom tysk extremhöger
Nazismens hemliga doktriner – ockultismens roll inom nazismen

Om nazistgården
Sveneby säteri brann inatt
SMR-ledningen flyttar till Skövde
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro