Romer diskrimineras i skolan

Publicerad 2006-05-17

Unga romer diskrimineras systematiskt i skolan visar EU:s övervakningsorgan mot rasism och främlingsfientlighet, EUMC, i en ny rapport. I Sverige avslutar många romska elever inte sin skolgång.

Beate Winkler, som är direktör och chef för EUMC, säger i ett uttalande att det framgår i rapporten att utbildningssystemet inom EU sviker romska elever. Många romska elever lämnar skolan i förtur och får senare svårt för att komma in på arbetsmarknaden, menar hon.

I länder som Ungern, Slovakien och Tjeckien förekommer det att romer placeras i särskolor för mentalt handikappade. Rapporten visar även att negativa reaktioner från såväl föräldrar, skolor som lokala myndigheter mot romer är ett problem i ett stort antal länder.

EUMC menar att romska elevers segregering måste brytas. Viktiga insatser är enligt organet bland annat modersmålsundervisning, romska lärare och att romernas historia integreras i den allmänna undervisningen.

Situationen i Sverige
Även i Sverige utsätts romska elever för segregering och många lämnar skolan för tidigt eller utan fullständiga betyg. Mai Beijer från Myndigheten för skolutveckling säger att det är skillnader mellan hur många romska elevers som fullföljer skolan och det genomsnittliga resultatet, men påpekar samtidigt på positiva tendenser.

- Romer själva engagerar sig i skolfrågor och vill utveckla skolundervisningen. Man är inte från romsk sida lika skeptisk till skolan längre, säger Mai Beijer till Expo.se.

Hon framhåller också att det finns stora skillnader mellan de olika romska grupperna, t.ex. klarar sig romerna som kommit till Sverige från Balkan bättre eftersom de redan sedan tidigare gått i skolan.

Myndigheten för skolutveckling har tillsammans med romska representanter tagit fram läromedel på romernas språk, romani chib, där hänsyn har tagits till de olika variationerna inom språket. Bland annat så kommer de att publicera en ordbok för romani chib.

Svensk rapport om romers skolsituation
Den information som EUMC använder sig av i sin rapport om situationen i Sverige bygger på en rapport som Expo sammanställt i egenskap av svensk representant för EUMC:s nätverk för att samla in information om rasism, främlingsfientlighet och antisemitism i Europa. EUMC ansvarar inte för innehållet i den svenska rapporten.

EUMC:s rapport finns att läsa som pdf på:
www.eumc.eu.int

Expos rapport om romers situation inom utbildningen i Sverige kan läsas som pdf här: roma-sweden.pdf
Anders Dalsbro

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro