Sänkt straff för Götenenazist

Publicerad 2006-01-04

Hovrätten i västra Sverige sänker straffet för en av de tre nazister som i höstas dömdes för misshandel av en rektor på Vålbergsskolan i Värmland.

Det var den 28 september som tre nazister tog sig in på Vålbergsskolans rektorsexpedition och slog rektorn till golvet. Liggande fick rektorn ta emot sparkar och slag från två av nazisterna medan en tredje höll vakt. Ett motiv till händelsen ska ha varit att rektorn vid flera tillfällen sagt åt nazisterna att avlägsna sig från skolans område.

En 22-åring från Götene dömdes till två års fängelse för grov misshandel, misshandel och olaga hot. Hans 18-årige bror dömdes till ett år och tre månaders fängelse för samma brott och en då 17-årig pojke som enligt tingsrätten agerat vakt dömdes för medhjälp till våld mot tjänsteman till vård inom socialtjänsten och ungdomstjänst.

Sänkt straff för 22-åring
De båda nazistbröderna med ett förflutet som aktiva i bland annat Nationalsocialistisk front, NSF, överklagade tingsrättsdomen till hovrätten i västra Sverige. Hovrätten fastställer domen mot 18-åringen men väljer att sänka straffet från två år till ett och ett halvt år för 22-åringen.
Hovrätten skriver i sin dom att man gör samma bedömning av gärningarna som tingsrätten, men man väljer att mildra domen för 22-åringen.

För full
22-åringen själv säger sig inte komma ihåg attacken på Vålbergsskolans rektorsexpedition den 28 september eftersom han druckit så mycket alkohol.
I de båda brödernas straff ingår också gärningar som de utfört mot elever på skolan och boende i Vålberg och Götene vid andra tillfällen.
Daniel Olsson

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro