Sänkt straff för Götenenazist

Publicerad 2006-01-04

Hovrätten i västra Sverige sänker straffet för en av de tre nazister som i höstas dömdes för misshandel av en rektor på Vålbergsskolan i Värmland.

Det var den 28 september som tre nazister tog sig in på Vålbergsskolans rektorsexpedition och slog rektorn till golvet. Liggande fick rektorn ta emot sparkar och slag från två av nazisterna medan en tredje höll vakt. Ett motiv till händelsen ska ha varit att rektorn vid flera tillfällen sagt åt nazisterna att avlägsna sig från skolans område.

En 22-åring från Götene dömdes till två års fängelse för grov misshandel, misshandel och olaga hot. Hans 18-årige bror dömdes till ett år och tre månaders fängelse för samma brott och en då 17-årig pojke som enligt tingsrätten agerat vakt dömdes för medhjälp till våld mot tjänsteman till vård inom socialtjänsten och ungdomstjänst.

Sänkt straff för 22-åring
De båda nazistbröderna med ett förflutet som aktiva i bland annat Nationalsocialistisk front, NSF, överklagade tingsrättsdomen till hovrätten i västra Sverige. Hovrätten fastställer domen mot 18-åringen men väljer att sänka straffet från två år till ett och ett halvt år för 22-åringen.
Hovrätten skriver i sin dom att man gör samma bedömning av gärningarna som tingsrätten, men man väljer att mildra domen för 22-åringen.

För full
22-åringen själv säger sig inte komma ihåg attacken på Vålbergsskolans rektorsexpedition den 28 september eftersom han druckit så mycket alkohol.
I de båda brödernas straff ingår också gärningar som de utfört mot elever på skolan och boende i Vålberg och Götene vid andra tillfällen.
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA