Sänkta straff för RFSL-attacker

Publicerad 2006-03-27

Hovrätten för övre Norrland sänkte idag straffen för de båda män som attackerade RFSL:s lokaler i Piteå med brandbomber vid två tillfällen under hösten.

Luleå tingsrätt dömde de båda männen, en 26-åring och en 23-åring, till fyra och ett halvt års fängelse för mordbrand. Då tog tingsrätten hänsyn till att det fanns ett tydligt hatbrottsmotiv bakom attacken, att attackerna skett med bara en månads mellanrum och att byggnaden har ett stort kulturhistoriskt värde. Den gamla träbyggnaden är en av Piteå kommuns äldsta byggnader.

Försök till mordbrand
Hovrätten gör bedömningen att den andra brandattacken bara är att se som försök till mordbrand, eftersom branden den gången självdog.
Den 26-åring som pekas ut som den drivande döms till tre års fängelse, hans tre år yngre kamrat till två och ett halvt år. Liksom tingsrätten tar hovrätten hänsyn till den så kallade straffskärpningsparagrafen, men det samlade straffvärdet bedöms vara lägre. Bland annat skriver hovrätten att det är ”att beakta vid bestämmandet av straffvärdet … att det endast förelegat fara för förstörelse av egendom.”
Ingen människa riskerade att komma till skada vid attackerna.

”Brott mot naturens ordning”
26-åringen, som bland annat deltagit på en av Nationalsocialistisk fronts Vit makt-spelningar i Vara, har varit mycket tydlig med sin inställning till homosexuella i förhör och under den tidigare tingsrättsförhandlingen. Bland annat har han förklarat att homosexualitet är ett brott mot naturens ordning och attackernas syfte vara att skrämma de homosexuella. Under hovrättsrättegången backade han från flera av sina uttalanden, men det tog inte hovrätten hänsyn till i sin dom. Motivet var klart och 26-åringens ändring i ståndpunkt knappast trovärdig.

DANIEL OLSSON

Läs mer:
Branddomar i Piteå överklagas
Hårda straff för hatattack mot RFSL i Piteå
Åklagare: ”Minst tre års fängelse för RFSL-mordbrand”
NSF-koppling till mordbrand mot RFSL-lokal
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro