SD landets mest impopulära parti

Publicerad 2006-06-29

Genomsnittsvensken är inte speciellt positivt inställd till något av landets partier. Men Sverigedemokraterna är det parti som svensken är mest negativt inställt till.

Det visar SOM-institutets nya rapport där 6000 slumpmässigt utvalda personer mellan 15 och 85 år fått svara på en rad samhällsfrågor. I en del av undersökningen får de utvalda betygssätta partier efter ett teoretiskt positivt värde på max +50 och ett teoretiskt negativt värde på som mest -50.
Sverigedemokraterna fick -34 i undersökningen.
Ett annat litet parti Feministiskt initiativ fick betyget -28.

Inte ohörda men ogillade
- Det har inget med att partierna är små och okända. Andelen som har en åsikt om dessa partier är stor. Deras problem är alltså inte att de är ohörda, det är att de är ogillade, säger professorn i Statskunskap Sören Holmberg till Göteborgsposten.
Men siffrorna är inte höga för något parti. Folkpartiet var minst illa omtyckt och fick genomsnittsbetyget +2 i undersökningen.

53% negativa till Islam
I undersökningen har de tillfrågade också fått uppge om de är positivt eller negativt inställda till de fem världsreligionerna. 48% av de tillfrågade uppgav att de var positivt inställda till kristendomen medan 9% var negativa. Motsvarande siffror för judendomen var 13% positiva, 29% negativa och för islam 7% positiva och 53% negativa.

Göteborgsposten skriver att rapporten visar att unga och högutbildade är mer positiva till islam än lågutbildade, äldre samt personer från arbetar- och jordbrukarhem.

SOM-institutet drivs gemensamt av statsvetenskapliga institutionen, institutionen för journalistik och masskommunikation samt förvaltningshögskolan vid Göteborgs universitet. SOM står för Samhälle, Opinion och Massmedia.

Svenskarnas betygssättning av de politiska partierna:

Folkpartiet +2
Moderaterna +2
Centerpartiet +1
Socialdemokraterna +/-0
SPI -3
Sjukvårdspartiet -5
Junilistan -6
Kristdemokraterna -7
Miljöpartiet -10
Vänsterpartiet -15
Feministiskt initiativ -28
Sverigedemokraterna -34

Läs mer:
ANALYS: På Sifofronten inget nytt
Daniel Olsson

Verktyg:

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Samma urgamla antisemitism i botten

Kommentar. Oavsett att olika gruppers och individers drivkrafter kan variera, så ligger den urgamla antisemitismen i botten på allt generaliserat hat mot judar som grupp.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA