SPI strider om partistöd i Härryda

Publicerad 2006-05-31

Frys partistödet och stryk partibeteckningen på "vildarna" i SPI-Härryda. Det kräver partisekreteraren för riksorganisationen, Gösta Melander, i ett brev till Härryda kommun enligt GP.

Under våren bildade SPI-politikerna i Härryda ett nytt parti, Kommunpartiet, men de invalda har fortsatt att sitta kvar i kommunfullmäktige på SPI-mandat.

- Om du kandiderar för ett annat parti kan du inte representera SPI. Det är emot våra stadgar. Därför är inte SPI:s styrelse i Härryda legal och ska inte disponera partistödet, säger Gösta Melander till tidningen.

Hämndaktion
Frontfiguren i SPI Härryda, Gunnar Carlsson, är dock av en annan uppfattning. Han menar att Melanders brev är en "fullständigt befängd" hämndaktion mot Härrydaavdelningen och hotar med att vidta juridiska åtgärder.

SPI:s regionförbund i Västra Götaland har tidigare bett partistyrelsen om hjälp att "hantera" Härryda och har utsett Melander till ny företrädare för Härrydaavdelningen.
En ny styrelse förväntas väljas vid en extra årsstämma.

Utreds djupare
Vem som har rätt juridiskt ska nu Härryda kommuns jurist Åke Marmander försöka utreda.
- Spontant känns det som en intern partifråga, men det måste utredas djupare. Det finns gamla rättsfall med praxis, från tiden när gamla vpk splittrades och apk bildades. Men de domarna är så gamla att jag har fått specialbeställa kopior av dem, säger han till GP

Senast den 30 juni ska partistödet betalas ut.

ANNA AMNÉUS
Anna Amnéus

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro