SPI strider om partistöd i Härryda

Publicerad 2006-05-31

Frys partistödet och stryk partibeteckningen på "vildarna" i SPI-Härryda. Det kräver partisekreteraren för riksorganisationen, Gösta Melander, i ett brev till Härryda kommun enligt GP.

Under våren bildade SPI-politikerna i Härryda ett nytt parti, Kommunpartiet, men de invalda har fortsatt att sitta kvar i kommunfullmäktige på SPI-mandat.

- Om du kandiderar för ett annat parti kan du inte representera SPI. Det är emot våra stadgar. Därför är inte SPI:s styrelse i Härryda legal och ska inte disponera partistödet, säger Gösta Melander till tidningen.

Hämndaktion
Frontfiguren i SPI Härryda, Gunnar Carlsson, är dock av en annan uppfattning. Han menar att Melanders brev är en "fullständigt befängd" hämndaktion mot Härrydaavdelningen och hotar med att vidta juridiska åtgärder.

SPI:s regionförbund i Västra Götaland har tidigare bett partistyrelsen om hjälp att "hantera" Härryda och har utsett Melander till ny företrädare för Härrydaavdelningen.
En ny styrelse förväntas väljas vid en extra årsstämma.

Utreds djupare
Vem som har rätt juridiskt ska nu Härryda kommuns jurist Åke Marmander försöka utreda.
- Spontant känns det som en intern partifråga, men det måste utredas djupare. Det finns gamla rättsfall med praxis, från tiden när gamla vpk splittrades och apk bildades. Men de domarna är så gamla att jag har fått specialbeställa kopior av dem, säger han till GP

Senast den 30 juni ska partistödet betalas ut.

ANNA AMNÉUS
Anna Amnéus

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA