Statistik över hatbrott eftersatt

Publicerad 2006-11-28

Brist på statistik gör att det är svårt att bedöma hur utbrett det är med hatbrott i Europa.

EU:s övervakningsorgan mot rasism och främlingsfientlighet, EUMC, skriver i sin årsrapport att det är omöjligt att jämföra de Europeiska ländernas situation gällande hatbrott. Länder som Grekland, Spanien, Cypern och Malta saknar helt officiell statistik, medan England och Finland är de länder som har bäst utvecklad redovisning.

Den bristande informationen gällande rasistiska brott tolkar EUMC som att problemen gällande rasism fortsätter att vara eftersatt i Europa.

I rapporten framgår det att incidenter mot muslimer ökar i vissa länder och att romer är en särskilt utsatt grupp. Andra utsatta grupper som nämns är asylsökande, flyktingar och invandrare. Även antisemitiska incidenter fortsätter vara ett problem.

Sverige får godkänt för sin övervakning av hatbrott, men framför allt saknas information om vilka offren är.

Homofobiska brott ingår inte i rapporten.
Expo

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro