Statistik över hatbrott eftersatt

Publicerad 2006-11-28

Brist på statistik gör att det är svårt att bedöma hur utbrett det är med hatbrott i Europa.

EU:s övervakningsorgan mot rasism och främlingsfientlighet, EUMC, skriver i sin årsrapport att det är omöjligt att jämföra de Europeiska ländernas situation gällande hatbrott. Länder som Grekland, Spanien, Cypern och Malta saknar helt officiell statistik, medan England och Finland är de länder som har bäst utvecklad redovisning.

Den bristande informationen gällande rasistiska brott tolkar EUMC som att problemen gällande rasism fortsätter att vara eftersatt i Europa.

I rapporten framgår det att incidenter mot muslimer ökar i vissa länder och att romer är en särskilt utsatt grupp. Andra utsatta grupper som nämns är asylsökande, flyktingar och invandrare. Även antisemitiska incidenter fortsätter vara ett problem.

Sverige får godkänt för sin övervakning av hatbrott, men framför allt saknas information om vilka offren är.

Homofobiska brott ingår inte i rapporten.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA