Stefan Luukkonen, tidigare länsledare för NSF, har lämnat partiet och den lämnat nazistiska rörelsen bakom sig.
© Expo

Stefan Luukkonen hoppar av NSF

Publicerad 2006-12-11

Stefan Luukkonen, tidigare länsledare för Nationalsocialistisk Front (NSF), har lämnat den nazistiska rörelsen. I den nya numret av Expo berättar han varför.

I valrörelsen presenterades Stefan Luukkonen som NSF:s första namn på listan i kommunvalet i Flen. Men hans kandidatur blev kortvarig. Efter en artikel i lokaltidningen Folket ändrade han sig och valde att hoppa av partiet och lämna den nazistiska rörelsen.

I en intervju i det nya numret av Expo berättar Stefan att han länge funderat på att lämna partiet. När han var på jobbet med sina arbetskamrater som var invandrare tänkte han inte på politiken. När han stämplade ut blev han den lokale nazisten. Till slut kände han sig tvungen att välja mellan de två rollerna.

"Det fick mig att spy"

När valrörelsen kom valde han att ställa upp för partiet i Flen.

– Jag hade precis flyttat dit och jag tänkte att detta är det sista jag gör för partiet. Vad mer kan begäras av mig sedan?

När Stefans kandidatur blev offentlig orsakade det en lokal mediestorm. En av artiklarna fick Stefan att reagera.

– Först stod det om min kandidatur och en artikel om rasbiologin och innebörden av allting. Trots att jag läst NSF:s partiprogram flera gånger i veckan i över ett år var det först när de här artiklarna flöt ihop som jag kände ett illamående som jag aldrig känt förut. Man såg samma bilder som man sett med professorer som mäter skallar och näsor. Det fick mig att spy.

Han tog kontakt med facket som i sin tur tog kontakt med Exit. Sedan gick det fort. I dag lever Stefan på hemlig ort. Han har brutit alla band med NSF och den nazistiska rörelsen.

Stefan har valt att berätta om sitt avhopp för att alla ska få reda på att han bytt liv.

– Den högsta önskan är att vi kan flytta tillbaka. Att alla på en sekund har glömt och att jag kan komma tillbaka till mitt jobb på SKF.

Läs hela intervjun med Stefan Luukkonen i det nya numret av Expo.
Daniel Poohl

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro