Studentkårsstyrelse hoppar av

Publicerad 2006-10-23

GÖTEBORG En majoritet av medlemmarna i Handelshögskolan i Göteborgs studentkårs ledningsgrupp lämnade i slutet av förra veckan in en gemensam avskedsansökan. De vägrade samarbeta med Sverigedemokraten Marcus Frisk som ingår i gruppen sedan i februari utan att hans partitillhörighet avslöjats.

- Han borde ha berättat för oss att han kandiderade, säger den avhoppade kårordföranden Staffan Sandblad till Göteborgsposten.

- Självklart hade jag velat sitta kvar, men jag såg ingen möjlighet att göra ett bra arbeta under de här förutsättningarna.

Avslöjades i valrörelsen
Ledningsgruppen för Handelshögskolan i Göteborgs studentkår utses i personval och det var först när Marcus Frisk kandiderade för Sverigedemokraterna i årets val som de övriga i ledningen fick reda på hans politiska tillhörighet.

Det fick fem av nio medlemmar i ledningsgruppen att lämna in en 17 sidor lång misstroendeförklaring mot Marcus Frisk. Enligt Göteborgsposten skriver de bland annat att de saknar förtroende för Frisk, att kårens rykte är viktigt liksom medlemmarnas förtroende.

Politisk plattform
Men styrelsen avslog misstroendeförklaringen med motiveringen att Marcus Frisk inte använder, eller har använt, kåren som politisk plattform.

Tillfällig ny ordförande är Christian O. Andersson.

- Jag vill inte avgå. Jag känner ett ansvar mot våra medlemmar. Vi är ändå förtroendevalda och jag tycker att vi på något sätt har en skyldighet att sitta kvar. Man kan inte bara lättvindigt avsäga sig sin plats, säger Christian O. Andersson till Göteborgsposten.

I november väljer Handelshögskolan i Göteborgs studenter nya medlemmar till ledningsgruppen. Marcus Frisk har inte varit möjlig att nå för en kommentar.
Daniel Olsson

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA