Svensk lärare föreläste vid förintelsekonferens

Publicerad 2006-12-13

En 35-årig lärare från Åsö Vuxengymnasium i Stockholm föreläste vid förintelsekonferensen i Iran.

Det var vid den omtalade förintelsekonferensens andra sammanträdesperiod som läraren Jan Bernhoff intog talarstolen. Under temat "Demografi, förnekelse eller bekräftelse" föreläste han om "Förintelsens demografi".

I föredraget, som finns utlagt på Jan Bernhoffs hemsida, hävdar han att antalet judar som mördades i Nazityskland inte var 6 miljoner utan närmare 300,000.

Till vardags arbetar Jan Bernhoff som lärare på på Åsö Vuxengymnasium och har bland annat föreläst om orsakerna till andra världskrigets utbrott.

Rektor Britt-Marie Johansson säger att hon är väldigt förvånad över att en av deras lärare befunnit sig i ett sånt här sammanhang.

- Vi tycker givetvis att det är väldigt olämpligt, och anser att detta inte är något som man ska befatta sig med som lärare här. Vi ska ha ett möte under eftermiddagen för att se hur vi ska hantera situationen, säger Britt-Marie Johansson till Expo.

Andra föreläsare på konferensen var den amerikanska högerextremisten David Duke och Robert Faurisson, som senast i oktober 2006 dömdes till böter för att ha förnekat att Förintelsen ägt rum.

Expo har sökt Jan Bernhoff för en kommentar.

Johannes Jakobsson
[email protected]

Bakgrund: FAKTA: Förnekarna
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro