Svensk lärare föreläste vid förintelsekonferens

Publicerad 2006-12-13

En 35-årig lärare från Åsö Vuxengymnasium i Stockholm föreläste vid förintelsekonferensen i Iran.

Det var vid den omtalade förintelsekonferensens andra sammanträdesperiod som läraren Jan Bernhoff intog talarstolen. Under temat "Demografi, förnekelse eller bekräftelse" föreläste han om "Förintelsens demografi".

I föredraget, som finns utlagt på Jan Bernhoffs hemsida, hävdar han att antalet judar som mördades i Nazityskland inte var 6 miljoner utan närmare 300,000.

Till vardags arbetar Jan Bernhoff som lärare på på Åsö Vuxengymnasium och har bland annat föreläst om orsakerna till andra världskrigets utbrott.

Rektor Britt-Marie Johansson säger att hon är väldigt förvånad över att en av deras lärare befunnit sig i ett sånt här sammanhang.

- Vi tycker givetvis att det är väldigt olämpligt, och anser att detta inte är något som man ska befatta sig med som lärare här. Vi ska ha ett möte under eftermiddagen för att se hur vi ska hantera situationen, säger Britt-Marie Johansson till Expo.

Andra föreläsare på konferensen var den amerikanska högerextremisten David Duke och Robert Faurisson, som senast i oktober 2006 dömdes till böter för att ha förnekat att Förintelsen ägt rum.

Expo har sökt Jan Bernhoff för en kommentar.

Johannes Jakobsson
[email protected]

Bakgrund: FAKTA: Förnekarna
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA