Sverigedemokrat riskerar polisanmälan

Publicerad 2006-03-02

Sverigedemokraten (SD) Tony Wiklander har använt sig av felaktiga uppgifter i en polisanmälan. Wiklander hävdar att en rivaliserande missnöjespolitiker i Åstorp, Gösta Brodin, använder partinamnet Kommunens framtid på felaktiga grunder. Nu riskerar istället Wiklander själv att bli polisanmäld.

Det kommunala partiet Kommunens framtid splittrades 2004. På den ena sidan stod den tidigare uteslutne socialdemokraten Gösta Bodin och på den andra fanns den före detta framstegspartisten och numer vice ordföranden i SD Tony Wiklander. Wiklander bildade efter splittringen ett nytt parti Kommunal Demokrati.

Strid om partinamn
Wiklander-falangen har krävt att få tillbaka partinamnet Kommunens framtid. I en skrivelse till kommunen hävdar han att Brodin som sitter i fullmäktige i partiets namn inte har rätt till det, då han registrerat Kommunens framtid som ekonomisk förening och inte som ideell förening, vilket ett parti ska göra.

Rolf Ottosson har skrivit under Wiklanders skrivelse till kommunen. En polisanmälan med rubriceringen "bedrägeri" har också skickats in med samma argumentation.

- En ekonomisk förening ska bedriva ekonomisk verksamhet som främjar medlemmarnas ekonomiska intressen. Såvitt vi kunnat konstatera bedrivs enbart ideell verksamhet och föreningen måste därför likvideras, säger Rolf Ottosson till Helsingborgs Dagblad.

Felaktiga uppgifter
Uppgifterna om att Brodin registrerat Kommunens framtid som ekonomisk förening stämmer dock inte. Under en intervju med Helsingborgs Dagblad visar Brodin upp intyg från Skatteverket där han registrerat partiet som ideell förening.

I Wiklander och Ottossons skrivelse till kommunen använder man sig av partinamnet Kommunens framtid. Ett förfarande som får Gösta Brodin att reagera.

- Vi kommer naturligtvis att vidta rättsliga åtgärder med anledning av att obehöriga personer använder vårt partinamn, säger Gösta Brodin till Helsingborgs Dagblad.

Till tidningen meddelar Wiklander och Ottosson att man tänker dra tillbaka skrivelsen till kommunen.

Alexander Bengtsson
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro