"Ytterst besvärande", betecknar UD den aktiva Sverigedemokratens tjänstgöring på ambassaden i Tel Aviv.
© UD

Sverigedemokrat sparkas från ambassaden i Tel Aviv

Publicerad 2006-10-30

ISRAEL/STOCKHOLM Sverigedemokraten Kent Ekeroth sparkades på måndagen från sin tjänstgöring vid svenska ambassaden i Israels huvudstad Tel Aviv. Beslutet motiveras med att Ekeroth inte uppgett i sin ansökan att han är politiskt aktiv och att han dessutom är ”aktivt verksam i en rörelse som samtliga svenska riksdagspartier anser är odemokratisk och främlingsfientlig”.

- Det här är ytterst besvärande, särskilt med tanke på att Mellanöstern är en så politiskt känslig region. En sån person kan vi helt enkelt inte ha vid ambassaden. Vi kommer att se till att hans arbete i Tel Aviv avslutas redan under dagen, säger UD:s personalchef Anne Marie Dierauer till Sydsvenskan.

Avskedet sker med omedelbar verkan. Under måndagen plockades hans namn bort från svenska ambassaden i Tel Avivs hemsida.

Ekonomutbildning i Lund
Kent Ekeroth började sin praktik vid ambassadens kommersiella avdelning i början av september efter att han avslutat sin ekonomutbildning i Lund.

På Sverigedemokraternas ungdomsförbunds hemsida Ungsvenskarna, och på sin egen blogg på Internet är Ekeroth samtidigt starkt engagerad i frågor rörande muslimer, invandring och befolkningsfrågor - samt utrikespolitiska frågor.

Eftergiftspolitik
”En av de mest akuta frågorna som vi står för idag är förfallet i Väst och då främst Europa. Det är en akut situation där moralisk och kulturell relativism har urholkat och fortsätter att urholka Europa. Eftergiftspolitik, totalt oansvarig immigrationspolitik, naivitet, vänsterinflytande kombinerat med en fascination för islamism och förakt för det egna kulturarvet har tagit Europa till randen av kollaps.
Somliga kanske tycker detta låter apokalyptiskt men är tyvärr den verklighet vi står inför idag”, skriver han på Sverigedemokraternas ungdomsförbunds forum den 19 oktober.

Regeringen vill ersätta befolkningen
”Istället för att uppmuntra svenskar att föda barn, vill regeringen ersätta befolkningen av en annan. När vårt samhälle slutligen drivs av andra grupper än svenskar själva kommer Sverige inte längre existera annat än som ett namn på ett geografiskt område”, skriver han på sin blogg den 23 oktober.

Sydsvenskan citerar ett inlägg som lades upp på Kent Ekeroths hemsida den gångna helgen där han jämför invandringen till Sverige med det dödliga viruset hiv.

Invandring som hiv
”Problemet kan liknas vid hiv; det är inte hiv-viruset som dödar, utan förkylningen kroppen inte kan bekämpa. På samma sätt är det med Europa. Eftersom vi har blivit så svaga lyckas vi inte hindra massimmigrationen som liksom förkylningen kommer att bryta sönder våra samhällen”

Expo.se har inte lyckats nå Kent Ekeroth för en kommentar men han säger till Sydsvenskan att han inte haft någon anledning att ta upp sitt politiska engagemang för UD. Han ser inlägget om invandring och hiv som ”en känga till politikerna”.

– Jag liknar inte invandrarna vid sjukdomen, utan själva förloppet. Möjligen sticker exemplet med hiv folk i ögonen, säger han till Sydsvenskan.

Generell aversion
Under måndagen plockade Ekeroth bort det kritiserade inlägget och skrev om uppmärksamheten:

”Anklagelserna att jag skulle anse invandring vara en sjukdom kan bara föras av de som har en generell aversion mot Sverigedemokraterna, varmed de tar vad de kan hitta och gör en höna av en fjäder.”

Förenligt med opartiskhet
Enligt Sydsvenskan finns det regler för anställda tjänstemän vid ambassaderna som säger att de kan bedriva politiskt arbete på sin fritid så länge det anses förenligt med deras opartiskhet som diplomater.
Daniel Olsson

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA