Sverigedemokrater i nytt valtekniskt samarbete

Publicerad 2006-11-09

Sverigedemokraterna kan få en plats i barn- och utbildningsnämnden i Laholm sedan partiet ingått en valteknisk samverkan med SPI och Laholmspartiet.

De tre partierna har inte tillräckligt med mandat för att av egen kraft komma in i nämnder och kommunstyrelsen. Enligt Hallandsposten bjöd Laholmspartisten Bertil Johansson därför in Sverigedemokraterna till ett möte redan för två veckor sedan.

Mötet utmynnade i en överenskommelse där Bertil Johansson får en plats i kommunstyrelsen mot att Sverigedemokraterna får en plats i barn- och utbildningsnämnden och SPI en plats i socialnämnden.

Gamla mögliga mumier
- En valteknisk samverkan innebär inte att vi måste sympatisera med varandras politik. Väljarna har valt in Sverigedemokraterna i fullmäktige och då tycker jag inte det är orimligt att de får ett visst inflytande och får visa vad de går för, säger Bertil Johansson till Hallandsposten.

I en debattartikel i Laholms tidning har Laholmspartisten tidigare beskrivit Sverigedemokraterna som ”gamla mögliga mumier” med en politik bestående av ”ett virrvarr av politiska floskler av gammal modell”.

Bildades ur Ny demokrati
Laholmspartiet bildades när den lokala avdelningen av Ny demokrati bytte namn inför valet 2002. Bertil Johansson själv har däremot ett förflutet i vänsterpartiet.

Sverigedemokraternas fullmäktigeledamot Björn Morin har tidigare varit fritidspolitiker i Markaryds kommun. Då krävde han, enligt Hallandsposten, att kommunen skulle slopa all religionsanpassad mat i skolbespisningen.

– Det ger fel signaler. Det säger att ni behöver inte anpassa er, utan att det är vi som anpassar oss till er. Det bara främjar rasism, säger han idag om sitt förslag enligt Hallandsposten.

Men det blir troligtvis inte Björn Morin som tar platsen i barn- och utbildningsnämnden utan Henrik Johansson.

Avråds samarbete
SPI har tidigare ingått en valteknisk samverkan med Sverigedemokraterna i Perstorp. Partiet har nyligen diskuterat frågan om hur man på lokal nivå ska förhålla sig till Sverigedemokraterna och avrått från politiskt samarbete.

Och så länge det inte rör sig om ett samarbete om politiskt innehåll utan om just en valteknisk samverkan välsignas det lokala initiativet av partiledningen. Däremot har man inget emot samarbeten av mer valteknisk natur.

- Det kan i vissa fall gynna vår sak och göra så att vi kan föra fram våra frågor på ett mer effektivt sätt, sa partiordföranden i SPI Jan Steimer till Expo.se i förra veckan samtidigt som han betonade stora skillnader mellan partierna politiskt.

Står långt ifrån
SPI i Laholm jämför Sverigedemokraterna med vänsterpartiet.

– Det hade varit samma sak om vi hade fått till en samverkan med vänstern som vi först försökte. De står också långt ifrån oss politiskt, säger ledamoten Claes-Herman Annerfors till Hallandsposten.
Daniel Olsson

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro