SVARTA LISTAN. I ett internt dokument från Sverigedemokraternas distrikt i Västra Götaland uppmanar Peter Ekholm distriktets medlemmar att inte prata med tidningar som granskar partiet.
© Montage Expo

Sverigedemokraterna svartlistar tidningar

Publicerad 2006-12-11

Ur Expo 4-06: I ett internt brev uppmanar Sverigedemokraterna sina medlemmar att inte ha kontakt med vissa tidningar. I brevet som är riktat till sverigedemokrater i Västra Götaland framgår det att Borås Tidning, Expo och Expressen ska bojkottas.

När Peter Ekholm som är ordförande för Sverigedemokraterna i Västra Götaland får höra att Expo tagit del av brevet undrar han vem källan är. Han erkänner dock att det finns en bojkott mot Expo och Expressen, men vill inte svara på om Borås Tidning står med på svartlistan.

– Den enda policyn vi har är att de tidningar som förmedlar ett sakligt budskap talar vi gärna med. De som förvränger allting de talar vi inte med, säger Peter Ekholm.

Beroende av media

Sverigedemokraterna har ett kluvet förhållande till medier. Dels anklagar partiet de så kallade "etablerade medierna" för att inte vara objektiva, smutskasta partiet och för att mörka "sanningen" om invandringen. Samtidigt är partiet beroende av uppmärksamhet för att nå ut med sin politik och vinna väljare. När Expo frågar Peter Ekholm om varför han uttalar sig för tidningen trots att det finns en bojkott blir han tyst en lång stund innan han svara att "det är väl lite hyfs att man svarar på frågor".

Minskad yttrandefrihet

Expressens politiska reporter Cecilia Garme tycker att det låter märkligt att partiet beskär yttrandefriheten för sina medlemmar. Hon tror att anledningen till att Expressen står med på listan är att Sverigedemokraterna granskas kritiskt, men påpekar att även andra partier utsätts för samma granskning.

– De vet dessutom att Expressen har en tradition av antirasism och är väldigt uppmärksamma på sådana frågor. Jag förmodar att de är rädda för vår bevakning. Det viktigaste är att vi inte ger upp försöken att få kommentarer av dem, säger Cecilia Garme.

Jan Öjmertz chefredaktör på Borås Tidning säger sig inte känna till någon bojkott mot tidningen och att deras tidning inte hade särskilt hög fokus på Sverigedemokraterna under sin valbevakning. Jan Öjmertz tycker att partiet beter sig märkligt.

– Om man har ambitionen att arbeta i det demokratiska systemet, ta plats i kommunfullmäktige och vara på den arenan och samtidigt säger att man inte ska kommunicera med kommuninvånarna via gängse media, så skickar det en väldigt knepig signal om partiets profil, säger Jan Öjmertz.

Ovanlig åtgärd

Mikael Jansson före detta partiledare i Sverigedemokraterna och nuvarande fullmäktigeledamot i Göteborg säger att de också har tagit ett beslut som bara gäller Göteborgsdistriktet inte resten av Västra Götaland. Han säger att han inte känner till om övriga kommuner har liknande beslut. Vilka tidningar som Göteborgsstyrelsen uppmanat sina medlemmar att inte uttala sig i vet Jansson inte.

– Jag har ingen lista på det. Det är en ganska ovanlig åtgärd. Jag kan ju meddela vår styrelse att ni har ringt oss, så kan vi aktualisera det här beslutet. Men för närvarande har vi det här beslutet att inte uttala oss för Expo, säger Mikael Jansson.

Innebär det inte ett problem att ni inte låter era medlemmar uttala sig i vilka tidningar de vill?

– Ja, det blir lite speciellt, men vi har det beslutet tills vidare, säger Mikael Jansson.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro