Tonåringar dömda för hets mot folkgrupp

Publicerad 2006-10-28

Två tonåringar som en fredagsnatt i maj i år drog runt på gatorna i Alingsås, skrek Sieg heil och gjorde hitlerhälsningar till vit makt-musik, döms till vård inom socialtjänsten för hets mot folkgrupp.

- Är du med oss eller turkarna, frågade en av killarna en ung man med invandrarbakgrund under kvällen och försökte tvinga honom att göra hitlerhälsning med de övriga i nazistgänget.

Personal från fältgruppen mobila teamet i Alingsås kunde följa stora delar av händelseförloppet och försökte också övertyga gänget att sluta upp med hitlerhälsningarna, men gänget fortsatte.

Båda tonåringarna, en 15-åring och en 17-åring, döms också för var sitt fall av misshandel.

15-åringen åtalas samtidigt för skadegörelse eftersom han krossade en lampa i en gångtunnel under promenaden genom Alingsås.

Läs mer:
Två tonåringar åtalas för hets mot folkgrupp
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA