Tonåringar dömda för hets mot folkgrupp

Publicerad 2006-10-28

Två tonåringar som en fredagsnatt i maj i år drog runt på gatorna i Alingsås, skrek Sieg heil och gjorde hitlerhälsningar till vit makt-musik, döms till vård inom socialtjänsten för hets mot folkgrupp.

- Är du med oss eller turkarna, frågade en av killarna en ung man med invandrarbakgrund under kvällen och försökte tvinga honom att göra hitlerhälsning med de övriga i nazistgänget.

Personal från fältgruppen mobila teamet i Alingsås kunde följa stora delar av händelseförloppet och försökte också övertyga gänget att sluta upp med hitlerhälsningarna, men gänget fortsatte.

Båda tonåringarna, en 15-åring och en 17-åring, döms också för var sitt fall av misshandel.

15-åringen åtalas samtidigt för skadegörelse eftersom han krossade en lampa i en gångtunnel under promenaden genom Alingsås.

Läs mer:
Två tonåringar åtalas för hets mot folkgrupp
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro