Tonårsflickor i rasistattack

Publicerad 2006-01-30
Tre femtonåriga flickor från Göteborg som en sen kväll i juli förra året trakasserade två somaliska kvinnor med rasistiska tillmälen har dömts till dagsböter för förolämpning. De två kvinnorna var ute och gick med en barnvagn i området runt Selma Lagerlöfs torg på Hisingen när de tre flickorna kom fram.

En av flickorna ska ha gjort så kallad hitlerhälsning och skrikit "Heil Hitler" mot kvinnorna. Tillsammans ska de tre flickorna ha skrikit rasistiska tillmälen som "jävla neger", "vi vill inte ha er här" och "ni ska försvinna från vårt land".

Åklagaren åtalade ursprungligen de tre flickorna för hets mot folkgrupp och förolämpning, men tingsrätten ogillar åtalet för hets mot folkgrupp.

Tingsrätten konstaterar att uttalandena och hitlerhälsningen är att se som hets mot folkgrupp, men eftersom budskapet inte spritts till fler än de inblandade parterna är det inte tillräckligt spritt för att leda till fällande dom enligt hetslagen.
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA