En grupp sköldförsedda högerextremister deltog i Engelbrektsmarschen i Stockholm.
© Expo

Traditionsenlig marsch genom Stockholm

Publicerad 2006-04-23

”Inga kommunister på våra gator”, ”här marscherar det nationella motståndet” och ”gör gatan fri för Sveriges ungdom”. Det var några av de slagord som ekade genom centrala Stockholm när Nationaldemokraternas ungdomsförbund, NDU, under lördagen genomförde sin årliga marsch till 1300-talets bondeledare Engelbrekt Engelbrektssons minne.

Något färre än hundra personer deltog i marschen mellan Norra bantorget och Odenplan. Kravallutrustad polis och fyra ridande poliser följde längs marschvägen. Framme på Odenplan organiserade förre NDU-ordföranden Andreas Wallentin en fanborg bestående av kvinnliga fanbärare med svenska och finska fanor.

Efter inledande problem med högtalaranläggningen presenterade NDU-Stockholms organisatör Patrik Forsén mötets tre talare: ungdomsförbundsordföranden Robert Almgren, riksorganisatören för Nationaldemokraterna Marc Abramsson samt partiets pressekreterare Markus Andersson från Fagersta.

Inga sammandrabbningar
Före detta sverigedemokraten och nyblivne medlemmen i Nationaldemokraterna, Jimmy Windeskog, deltog vid mötet som förflöt lugnt och utan sammandrabbningar. En grupp maskerade vänsterextremister stoppades av polisen vid Odenplan. Enligt stockholmspolisen avlägsnades 34 motdemonstranter från platsen med buss till Ulriksdal.

Engelbrektsmarschen var en årligen återkommande högtidsdag för Sverigedemokraterna under 1990-talet, men togs över av utbrytarna i Nationaldemokraterna för några år sedan.

"Nostalgisk händelse"
I en artikel på den högerextrema hemsidan nationell.nu sätter Jimmy Windeskog demonstrationen i sitt historiska sammanhang:

- I dag, för ND, tror jag nog att demonstrationen fungerar mest som en nostalgisk händelse samt en chans att stärka moralen och sammanhållningen i partiet, säger han.

DANIEL OLSSON
MIKAEL EKMAN
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro