Tre års fängelse för David Irving

Publicerad 2006-02-20

Den brittiske historierevisionisten David Irving, 68, dömdes på måndagen till tre års fängelse av en österrikisk domstol för uttalanden som klassas som ett förnekande av förintelsen under andra världskriget. Det rapporterar flera internationella medier och nyhetsbyråer.

Domstolen dömde Irving för yttranden han gjorde under ett besök i Österrike 1989. Då höll han två tal där han beskrev användande av gaskamrar i koncentrationslägren som en ”gas chambers fairy tale” och förintelsen under andra världskriget som en myt.

Inför en åttamannajury i Wien förklarade sig Irving skyldig till åtalspunkterna, men tillade samtidigt att han ändrat ståndpunkt under de 17 år som gått.

"Mina åsikter har ändrats"
- Jag är ingen Förintelseförnekare. Mina åsikter har ändrats. Historien är ett ständigt växande träd. Ju fler dokument som blir tillgängliga, desto mer lär man sig. Och jag har lärt mig mycket sedan 1989, sade Irving inför ett pressuppbåd före rättegången och fortsatte:
- Ja, det fanns gaskammare. Miljoner judar dog. Det är ingen tvekan om saken. Jag vet inte de exakta siffrorna, jag är ingen expert på Förintelsen.

Inne i rättssalen fortsatte han att upprepa sin nya ståndpunkt.
- Jag gjorde ett misstag när jag sa att det inte fanns några gaskamrar i Auschwitz, sa Irving enligt den brittiska tidningen the Guardian.

Taktik för straffmildring
Från åklagarsidan hävdades, enligt samma tidning, att Irving ändring av ståndpunkt utgjorde taktik för att få ett mildare straff. Österrike har de hårdaste lagarna mot förintelseförnekare och David Irving riskerade som mest tio års fängelse.

Enligt the Guardians korrespondent föreföll Irving chockad när domaren läste upp domen för honom och hans försvarsadvokat Elmar Kresbach förklarade omedelbart att domen kommer att överklagas.

I handbojor och kostym
David Irving kom till rättegången i handbojor, iklädd mörkblå kostym och med ett exemplar av sin mest kontroversiella bok ”Hitlers war” under armen. Enligt Irvings advokat har den ökände historierevisionisten börjat skriva sina memoarer under tiden i häktet. Arbetsnamnet på dem ska vara ”Irvings war”.

David Irving dömdes senast 1992 till dryga böter för att ha påstått att gaskamrarna i Auschwitz var en bluff.
Daniel Olsson

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA