Tre dömda för rasistmisshandel

Publicerad 2006-06-28

Beväpnade med armeringsjärn och flaskor attackerade skinnskallegänget invandrarungdomar i centrala Göteborg natten till den 29 april. Nu döms tre unga män för grov misshandel.

Ungdomarna med invandrarbakgrund var på väg till nattklubben Nefertiti i centrala Göteborg och frågade skinnskallarna om en tändare.

- Stick härifrån din jävla neger, skrek någon innan skinnskallegänget gick till attack.

En polis som kom till platsen berättar hur han såg fem till sex unga, mestadels rakade unga män, slå med järnrör och träkäppar mot en liggande man mitt på Viktoriabron i centrala Göteborg.

Slogs medvetslös
Sedan gänget sprungit från platsen fann polisen en mörkhyad man medvetslös, men också en av de nu åtalade ungdomarna.

Nu döms en 19-åring till tio månaders fängelse för grov misshandel. Han döms samtidigt för två andra oprovocerade misshandelsfall det senaste halvåret.

Två bröder, 17 och 19 år gamla, döms samtidigt till villkorlig dom och dagsböter respektive villkorlig dom och 200 dagsböter.

De tre dömda har nekat till brott och hävdar att de agerat i nödvärn. De båda 19-åringarna är kända i högerextrema sammanhang sedan tidigare men säger att de nu har lämnat alla organisationer. De har tidigare varit aktiva i Nationell samling och i NDU-sammanhang.

Oenig tingsrätt
Tingsrätten var inte enig. En nämndeman ville byta den ena 19-åringens fängelsestraff mot en skyddstillsyn med 240 timmars samhällstjänst, eftersom 19-åringen visat på en positiv utveckling. Alla tre är tidigare ostraffade.
Daniel Olsson

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA