Tre dömda för rasistmisshandel

Publicerad 2006-06-28

Beväpnade med armeringsjärn och flaskor attackerade skinnskallegänget invandrarungdomar i centrala Göteborg natten till den 29 april. Nu döms tre unga män för grov misshandel.

Ungdomarna med invandrarbakgrund var på väg till nattklubben Nefertiti i centrala Göteborg och frågade skinnskallarna om en tändare.

- Stick härifrån din jävla neger, skrek någon innan skinnskallegänget gick till attack.

En polis som kom till platsen berättar hur han såg fem till sex unga, mestadels rakade unga män, slå med järnrör och träkäppar mot en liggande man mitt på Viktoriabron i centrala Göteborg.

Slogs medvetslös
Sedan gänget sprungit från platsen fann polisen en mörkhyad man medvetslös, men också en av de nu åtalade ungdomarna.

Nu döms en 19-åring till tio månaders fängelse för grov misshandel. Han döms samtidigt för två andra oprovocerade misshandelsfall det senaste halvåret.

Två bröder, 17 och 19 år gamla, döms samtidigt till villkorlig dom och dagsböter respektive villkorlig dom och 200 dagsböter.

De tre dömda har nekat till brott och hävdar att de agerat i nödvärn. De båda 19-åringarna är kända i högerextrema sammanhang sedan tidigare men säger att de nu har lämnat alla organisationer. De har tidigare varit aktiva i Nationell samling och i NDU-sammanhang.

Oenig tingsrätt
Tingsrätten var inte enig. En nämndeman ville byta den ena 19-åringens fängelsestraff mot en skyddstillsyn med 240 timmars samhällstjänst, eftersom 19-åringen visat på en positiv utveckling. Alla tre är tidigare ostraffade.
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro