Två tonåringar åtalas för hets mot folkgrupp

Publicerad 2006-10-04
- Är du med oss eller turkarna, frågade den 17-årige alingsåsaren den unga mannen med invandrarbakgrund och försökte tvinga honom att göra hitlerhälsning med nazistgänget.
Nu åtalas 17-åringen och en 15-åring i samma gäng för hets mot folkgrupp.

Det var en fredagsnatt i maj i år som tre unga killar drog runt på gatorna i Alingsås och skrek Sieg heil och gjorde hitlerhälsningar till vit makt-musik. När de närmade sig centrum passerade de en ung man med utländsk bakgrund.

En 17-åring i nazistgänget gick fram till den unga mannen och försökte, av okänd anledning, tvinga denne att göra hitlerhälsning med honom. När invandrarkillen vägrade frågade 17-åringen om han var med dem eller ”turkarna”.

Personal från fältgruppen mobila teamet i Alingsås kunde följa stora delar av händelseförloppet och försökte också övertyga gänget att sluta upp med hitlerhälsningarna, men gänget fortsatte.

15-åringen åtalas samtidigt för skadegörelse eftersom han krossade en lampa i en gångtunnel under vandringen genom Alingsås.
Daniel Olsson

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro