Två tonåringar åtalas för hets mot folkgrupp

Publicerad 2006-10-04
- Är du med oss eller turkarna, frågade den 17-årige alingsåsaren den unga mannen med invandrarbakgrund och försökte tvinga honom att göra hitlerhälsning med nazistgänget.
Nu åtalas 17-åringen och en 15-åring i samma gäng för hets mot folkgrupp.

Det var en fredagsnatt i maj i år som tre unga killar drog runt på gatorna i Alingsås och skrek Sieg heil och gjorde hitlerhälsningar till vit makt-musik. När de närmade sig centrum passerade de en ung man med utländsk bakgrund.

En 17-åring i nazistgänget gick fram till den unga mannen och försökte, av okänd anledning, tvinga denne att göra hitlerhälsning med honom. När invandrarkillen vägrade frågade 17-åringen om han var med dem eller ”turkarna”.

Personal från fältgruppen mobila teamet i Alingsås kunde följa stora delar av händelseförloppet och försökte också övertyga gänget att sluta upp med hitlerhälsningarna, men gänget fortsatte.

15-åringen åtalas samtidigt för skadegörelse eftersom han krossade en lampa i en gångtunnel under vandringen genom Alingsås.
Daniel Olsson

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA