Ungas syn på muslimer kartlagd

Publicerad 2006-12-05

Ungdomar som trivs på gymnasiet och får höga betyg har en mer positiv syn på muslimer än andra elever. Kommuner med sverigedemokrater i fullmäktige visar högre grad av intolerans än andra. Detta skriver Forum för levande historia i sin rapport om islamofobi i Sverige.

Slutsatserna, som baseras på enkätsvar från nästan 9500 icke-muslimska ungdomar runt om i Sverige, visar tydliga kopplingar mellan föräldrars socioekonomiska ställning och deras barns syn på muslimer. Personer vars föräldrar har akademiska yrken tenderar att vara mer positivt inställda till muslimer jämfört med de vars föräldrar arbetar med annat.

Ungdomar som känner någon muslim har också en vänligare inställning till muslimer jämfört med de personer som inte känner någon.

Sverigedemokraterna
Bland de mer negativt inställda ungdomarna finns pojkar som bor i kommuner med hög arbetslöshet, hög andel utlandsfödda och stor industrisektor.

Kommuner där Sverigedemokraterna har mandat visar också en jämförelsevis högre grad av intolerans än de kommuner där Sverigedemokraterna inte vunnit några framgångar.

Unga muslimer utsatta
Helena Benaouda, ordförande i Sveriges Muslimska Råd, välkomnar rapporten. Men hon påpekar samtidigt att rapporten även visar att var fjärde muslimsk ungdom i Sverige utsatts för någon form av kränkande eller diskriminerande handling under det senaste året. Något som enligt henne inte uppmärksammas tillräckligt i rapporten.

– Jag tycker att Pieter Bevelander eller Jonas Otterbeck borde ha hoppat till när de såg de här siffrorna. Det tyder på en stor utsatthet bland unga muslimer. Här behövs mer forskning, säger Helena Benaouda till Expo.

Expo har utan framgång sökt författarna till rapporten, Pieter Bevelander och Jonas Otterbeck, för en kommentar.

Johannes Jakobsson
[email protected]
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro