Ungas syn på muslimer kartlagd

Publicerad 2006-12-05

Ungdomar som trivs på gymnasiet och får höga betyg har en mer positiv syn på muslimer än andra elever. Kommuner med sverigedemokrater i fullmäktige visar högre grad av intolerans än andra. Detta skriver Forum för levande historia i sin rapport om islamofobi i Sverige.

Slutsatserna, som baseras på enkätsvar från nästan 9500 icke-muslimska ungdomar runt om i Sverige, visar tydliga kopplingar mellan föräldrars socioekonomiska ställning och deras barns syn på muslimer. Personer vars föräldrar har akademiska yrken tenderar att vara mer positivt inställda till muslimer jämfört med de vars föräldrar arbetar med annat.

Ungdomar som känner någon muslim har också en vänligare inställning till muslimer jämfört med de personer som inte känner någon.

Sverigedemokraterna
Bland de mer negativt inställda ungdomarna finns pojkar som bor i kommuner med hög arbetslöshet, hög andel utlandsfödda och stor industrisektor.

Kommuner där Sverigedemokraterna har mandat visar också en jämförelsevis högre grad av intolerans än de kommuner där Sverigedemokraterna inte vunnit några framgångar.

Unga muslimer utsatta
Helena Benaouda, ordförande i Sveriges Muslimska Råd, välkomnar rapporten. Men hon påpekar samtidigt att rapporten även visar att var fjärde muslimsk ungdom i Sverige utsatts för någon form av kränkande eller diskriminerande handling under det senaste året. Något som enligt henne inte uppmärksammas tillräckligt i rapporten.

– Jag tycker att Pieter Bevelander eller Jonas Otterbeck borde ha hoppat till när de såg de här siffrorna. Det tyder på en stor utsatthet bland unga muslimer. Här behövs mer forskning, säger Helena Benaouda till Expo.

Expo har utan framgång sökt författarna till rapporten, Pieter Bevelander och Jonas Otterbeck, för en kommentar.

Johannes Jakobsson
[email protected]
Expo

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA