Stefan Luukkonen vägrar välja mellan NSF och Metall.
© Expo

Uteslutningsärende mot fackansluten nazist

Publicerad 2006-04-28

Metallarbetarförbundets avdelning 24 i Katrineholm har öppnat uteslutningsärende mot Nationalsocialistisk fronts länsledare i Södermanland, Stefan Luukkonen.

Enligt Metallombudsmannen Claes Holm hörde klubbordföranden på SKF Mekan i Flen av sig sedan tidningarna skrivit att Stefan Luukkonen kandiderade till kommunfullmäktige för Nationalsocialistisk front.

På onsdagens morgon inkallades Stefan Luukkonen för ett samtal med facket där han, enligt Claes Holm, fick förklarat för sig att medlemskap i Metallarbetarförbundet inte är förenligt med medlemskap i Nationalsocialistisk front och att han nu fick välja.

- Vår syn på demokrati och våra grundvärderingar om alla människors lika värde överensstämmer inte alls med vad Nationalsocialistisk front står för. Vi står för en social utveckling av samhället, säger Claes Holm till Expo.se.

Stefan Luukkonen ska ha förklarat att han höll fast vid sitt medlemskap i Metall och att han samtidigt inte hade för avsikt att bryta med sitt parti.

Avdelningen har sedan dess skickat ett brev till förbundsledningen i Stockholm som nu ska gå igenom ärendet. Det definitiva beslutet tas av förbundsstyrelsen senare i år.

Nationalsocialistisk front har däremot gått händelserna i förväg proklamerar redan på sin hemsida att Stefan Luukkonen uteslutits ur sitt fackförbund.

Expo har försökt nå Stefan Luukkonen, men utan resultat.
- Jag lämnar inte mina åsikter för att i framtiden få fortsätta betala pengar till förtryckarna, säger han till partiets hemsida Den svenske.

Enligt Claes Holm har Metall tidigare uteslutit fyra till fem nazister. För sex år sedan uteslöts Anders Ärleskog från NSF-riksledning.

- Vi har varit väldigt stringenta i Metall, säger Claes Holm.
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro