Den dömde 20-åringen gör sin värnplikt på säkerhetsklassad tjänst i Mellansverige.
© Försvarsmaktens bildbyrå

Utpekad nazist på säkerhetsklassad tjänst

Publicerad 2006-04-19

En dömd 20-årig nazist från Halmstad gör sin värnplikt på en säkerhetsklassad tjänst i Mellansverige. Enligt Hallandsposten har 20-åringen deltagit på ett rekryteringsmöte för Nationell ungdom under sin permission.

Den 20-årige mannen dömdes i hovrätten den 14 mars i år för vapenbrott, tillsammans med två jämnåriga kamrater. För två år sedan fotograferade de varandra när de poserade med stommen till 20-åringens pappas AK4 från hemvärnet. Bilderna lades sedan ut på Internet.

20-åringen sa då att syftet med fotografierna var att föreviga en 19-årig lokal nazists nya frisyr.

Enligt Hallandsposten berättar 20-åringens pappa för polisen att hans son varit aktiv i Sverigedemokraterna tidigare, men idag ska han vara aktiv i Nationell ungdom. Under gymnasietiden satte han upp affischer för Nationell ungdom och han ska, enligt tidningen, ha deltagit på utåtriktade aktiviteter för organisationen.

- Tydligen har vi inte fått informationen i det här fallet. Varför vet jag inte, säger Robert Jansson, chef för säkerhetssektionen vid Försvarsmaktens högkvarter, till Hallandsposten.

Enligt honom kan inte Försvarsmakten ingripa bara på grund av en värnpliktigs åsikter, men döms personer för till exempel vapenbrott ska en säkerhetsbedömning göras.
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA