Den dömde 20-åringen gör sin värnplikt på säkerhetsklassad tjänst i Mellansverige.
© Försvarsmaktens bildbyrå

Utpekad nazist på säkerhetsklassad tjänst

Publicerad 2006-04-19

En dömd 20-årig nazist från Halmstad gör sin värnplikt på en säkerhetsklassad tjänst i Mellansverige. Enligt Hallandsposten har 20-åringen deltagit på ett rekryteringsmöte för Nationell ungdom under sin permission.

Den 20-årige mannen dömdes i hovrätten den 14 mars i år för vapenbrott, tillsammans med två jämnåriga kamrater. För två år sedan fotograferade de varandra när de poserade med stommen till 20-åringens pappas AK4 från hemvärnet. Bilderna lades sedan ut på Internet.

20-åringen sa då att syftet med fotografierna var att föreviga en 19-årig lokal nazists nya frisyr.

Enligt Hallandsposten berättar 20-åringens pappa för polisen att hans son varit aktiv i Sverigedemokraterna tidigare, men idag ska han vara aktiv i Nationell ungdom. Under gymnasietiden satte han upp affischer för Nationell ungdom och han ska, enligt tidningen, ha deltagit på utåtriktade aktiviteter för organisationen.

- Tydligen har vi inte fått informationen i det här fallet. Varför vet jag inte, säger Robert Jansson, chef för säkerhetssektionen vid Försvarsmaktens högkvarter, till Hallandsposten.

Enligt honom kan inte Försvarsmakten ingripa bara på grund av en värnpliktigs åsikter, men döms personer för till exempel vapenbrott ska en säkerhetsbedömning göras.
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro