Carl P Herslow håller den skånska fanan högt och storsatsar med sitt Skåneparti i höstens val.
© Expo/Kenny Hjälte

VAL 06: Skånepartiet till val i tretton kommuner

Publicerad 2006-05-11

Fältet skulle ligga öppet för Sverigedemokraterna, SD, i höstens kommunalval i Skåne. Flera lokala missnöjespartier har lagt ner eller anslutit sig till partiet. Men nu får Sverigedemokraterna konkurrens av det hårdsatsande Skånepartiet. Carl P Herslows högerpopulistiska parti har hittills anmält listor i 13 kommuner i Skåne.

I valet 2002 fick Sverigedemokraterna sitt kommunala genombrott i Skåne. Partiet erövrade bland annat mandat i Malmö och Svedala där Skånepartiet varit representerade sedan mitten av 1980-talet. Skånepartiet har tidigare haft representation i fler skånska kommunfullmäktigeförsamlingar men flera lokalavdelningar har lagt ned under det senaste decenniet. Inför höstens val gör partiet en uppryckning. I flera kommuner där största konkurrenten Sverigedemokraterna är representerade ställer nu också Skånepartiet upp. Trelleborg, Ystad och Skurup är några av dessa kommuner.

Bråk och avhopp Sverigedemokraterna och Skånepartiet är bittra fiender. Konflikten härstammar från den nedlagda valalliansen Skånes väl där representanter från Skånepartiet och missnöjespolitiker som senare kom att bli sverigedemokrater ingick.

När valalliansen sprack gick personer som Tony Wiklander, Allan Jönsson och Dag Sundius över till SD. Det gick länge rykten om att valalliansens partistöd från regionfullmäktige skänkts till SD vilket retade gallfeber på Carl P Herslow:

- SD är ett partistödsbedragarparti, sa Herslow i Expo nr 3-4 2005.

"Penninghungriga rättshaverister" Allan Jönsson, tidigare framstegspartist och numera partistyrelseledamot för SD, skrev i sin tur en debattartikel inför valet 2002 där Carl P Herslow och hans kollega Harry Franzén beskrevs som "penninghungriga rättshaverister".

Men stridigheterna har också lett till att medlemmar har hoppat emellan partierna. Bland dessa återfinns Jerzy Kleban i Lund som var aktiv i Sverigedemokraterna under valrörelsen 2002 men som återvandrade till Skånepartiet året efter för att bli ordförande i det partiets avdelning i Lund.

Läge för röstsplittring Sverigedemokraterna och Skånepartiet har profilerat sig i liknande frågor de senaste åren. Däribland motståndet till islam, en religion som Skånepartiet vill förbjuda. Partierna arbetar också hårt för att nå pensionärer. Alla Skånepartiets valkandidater bär titel "pensionärsförkämpar" och Sverigedemokraterna delar ut ett nygammalt flygblad med parollen "Ska det vara ett straff att bli gammal?".
Alexander Bengtsson

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro