SPI har till slut övertygat Brynolf Wendt att gör comeback i partiet.
© Expo

VAL 06: SPI tillbaka på ruta ett

Publicerad 2006-05-29

Med gula jackor, plakat och trumslagare marscherade ett sjuttiotal sympatisörer till Sveriges Pensionärers Intresseparti, SPI, genom Malmö i lördags. På plakaten fanns paroller som "En återhållsam invandringspolitik", "Identifiera värstingarna tidigt" och "Malmö - Sveriges nya Chicago". I valet 2002 fick partiet tre kommunala mandat i Malmö. I helgen bekräftade partiet sin vandring tillbaka till rötterna.

I valrörelsen 1998 bedrev SPI en valrörelse där de ställde utsatta grupper emot varandra. En av partiets valslogans var "Stoppa invandringen - satsa på pensionärerna. Dåvarande partiledare Brynolf Wendt, åklagare känd som expert i TV 3:s program "Efterlyst", ledde SPI till att bli det största partiet utanför riksdagen. När Wendt ett år senare hoppade av partiet valdes Kerstin Koistinen från Höör till partiledare. Koistinen förespråkade en annan profil för partiet och i valrörelsen 2002 var de främlingsfientliga parollerna borta på riksnivå även om en del lokalavdelningar fortsatte på samma linje som 1998.

Brynolf Wendt gör comeback I valet 2002 förlorade SPI rollen som det största partiet utanför riksdagen till Sverigedemokraterna. Röster inom partiet höjdes om att partiets tillbakagång på riksnivån berodde på Koistinens invandringspolitik. Bara några dagar efter valet lämnade Koistinen partiledarposten. Efter hennes reträtt har partiet bytt ledare vid flera tillfällen. Inför årets val hade SPI som målsättning att få en känd person som partiledare. Partistyrelsen upprättade 2003 en lista på personer att tillfråga. Bland de mer kända namnen fanns Lillbabs och Junilistans partiledare Nils Lundgren.
När ingen av dessa nappade lyckades partiet till slut att övertyga Brynolf Wendt att gör comeback i partiet.

"Malmö - Sveriges nya Chicago" SPI bildades i Malmö 1987. Staden är än idag ett av partiets starkare fästen. Med SPI:s tre mandat, Skånepartiets och Sverigedemokraternas fyra, har den invandringskritiska parlamentariska plattformen totalt sju mandat i kommunen. Det råder heller inget tvivel om att partierna konkurrerar om samma väljare. Sverigedemokraterna har sedan länge haft missnöjda pensionärer som en viktig väljargrupp. Även Skånepartiet har under senare åren valt att profilera sig gentemot pensionärer. En stor del av partiets medlemmar är också i pensionsåldern.

Retorik lik SD SPI:s retorik är lik både den Sverigedemokraterna och Skånepartiet använder sig av. På partiets demonstration vid Gustav Adolfs torg var budskapet tydligt: Pensionärernas situation är beroende på invandrare och ungdomar som inte sköter sig. Konferencieren vid torgmötet sa bland annat:

- Här står vi idag på Gustav Adolfs torg och på dagen är det lugnt här men när kvällen kommer, vem vågar sig hit då?

Konferencieren syftade på att ungdomsgäng brukar hålla till på torget på kvällarna.

"Glöm ditt gamla parti" Partiets förstanamn i kommunen, Johnte Dymling, sa att de etablerade partierna missbrukat medborgarnas förtroende och att kommunens var vanskött av de styrande politikerna. Dymling menade också att den traditionella höger-vänsterskalan är passé.

- Själv är jag högerhänt, men vem bryr sig om det?, sa han.

SPI:s huvudparoll inför valet är "Glöm ditt gamla parti, dom har den glömt dig!"
Alexander Bengtsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro