VAL06 - Valdebatt väckte känslor

Publicerad 2006-09-04

Många upprörda känslor kantade lördagens valdebatt på Raul Wallenbergs plats i Malmö. Mitt i debatten när Sverigedemokraterna pratade, lämnade miljöpartisten Lari Pitkä-Kangas scenen i protest.
- Det finns ingen anledning att sitta i ett sammanhang med person som säger företräda ett demokratiskt parti och som förnekar människors grundläggande rättigheter, sa Lari Pitkä-Kangas (mp) till expo.se.

Det var tidningen Sydsvenskan som anordnat debatt för alla partier som är representerade i Malmö kommunfullmäktige. Lokala partirepresentanter diskuterade valets heta frågor, under ledning av Mikael Bergstrand. Diskussionerna rörde allt från arbetslöshet till brottslighet och bostadssituationen i Malmö.

Men när Sverigedemokraterna Sten Andersson började prata om sitt partis integrationspolitik fick alltså Lari Pitkä-Kangas (mp) nog och lämnade scenen.

”Tio små negerpojkar”
Efter att Pitkä-Kangas lämnat debatten kommenterade Sydsvenskans debattledare avhoppet från scenen.

- Det börjar likna ”tio små negerpojkar”. Den ena försvinner efter den andra, sa debattledaren uppe på scen.

Redan innan debatten börjat hade vänsterpartiets Anneli Philipsson meddelat att hon inte vill delta i en debatt med Sverigedemokraterna. Philipsson delade istället ut flygblad mot Sverigedemokraterna på torget.

– Jag vill inte legitimera deras rasistiska politik, sa Anneli Philipsson.

Socialdemokraterna satt kvar
Socialdemokraterna som även de har sagt att de inte vill debattera med Sverigedemokraterna satt däremot kvar.

- Jag tycker att dem partier som sitter i kommunfullmäktige ska få vara med och prata om Malmös framtid, sa Ilmar Reepalu som är socialdemokraternas kommunalråd i Malmö.

Sverigedemokraterna och Skånepartiet fick applåder
Publiken bestod framförallt av aktivister från de borgerliga partierna och Sveriges pensionärers intresseparti. Under debatten fick Sverigedemokraternas Sten Andersson och Skånepartiets Carl P Herslow många applåder, bland annat när Sten Andersson föreslog sänkt straffålder. Under debatten var det dock Carl P Herslow som var mest aggressiv när det handlade om integrationspolitik.

- Islam är ett dödligt hot mot Malmö, sa Carl P Herslow i ett inlägg.

Sten Andersson var efter debatten upprörd över vänsterpartiets och miljöpartiets agerande.

- Deras agerande innebär att de tycker att väljarna är idioter, sa Sten Andersson till Expo.se


ALEXANDER BENGTSSON
Daniel Poohl

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro