VAL06 – Misshandlade hustrun och hotade henne med kniv

Publicerad 2006-09-01

Han är återfallsförbrytare och dömdes senast 2001 för misshandel av sin dåvarande hustru. Han är också Sverigedemokraternas första namn på en kommunal valsedel i västra Sverige. Partiet som kräver hårdare tag mot brottslingar har återigen satt en tungt kriminellt belastad person på framträdande plats i partiet.

I oktober 2001 dömdes kandidaten av hovrätten i västra Sverige för att ha gjort sig skyldig till misshandel i fyra fall, olaga hot mot sju personer, framkallande av fara för annan, hemfridsbrott och skadegörelse.

Domen behandlar bland annat händelsen natten mot 17 juli samma år. Kandidatens hustru hade begärt skilsmässa och mannen hade flyttat från parets gemensamma bostad. Den aktuella natten har han brutit sig in i hustruns hem, hotat och misshandlat henne. Han har bland annat skallat kvinnan, suttit på henne och viftat med en kniv framför hennes ansikte samtidigt om han sagt "jag har sån god lust att döda dig".

Polis tillkallades men inget gripande gjordes. Kvinnan, parets gemensamma barn och kvinnans mamma avvek på polisens uppmaning från platsen i bil.

Misshandlar förbipasserande
Lite senare fortsatte misshandeln ute på landsvägen, efter att kvinnan och dennas mamma påträffat mannen gående på vägen. Mannen hoppade upp och klamrade sig fast på motorhuven och skallade sönder framrutan. Han grep sedan tag runt ratten och styrde bilen ner i diket. När kvinnan försökte fly fortsatte han misshandeln, han sparka henne på kroppen och i huvudet, detta samtidigt som hon höll barnet i famnen.

Ett antal bilar som körde på vägen stannade för att se vad som stod på. Även dessa personer utsattes för hot och misshandel av sverigedemokraten.

Till slut lyckades kvinnan och barnet fly från platsen i en förbipasserande lastbil.

Tingsrätten dömde sverigedemokraten till ett år och sex månaders fängelse. Men hovrätten valde på grund av mannens mentala hälsa att sänka straffet till tre månaders fängelse på villkor att han gick med på att genomgå psykiatrisk behandling.

Partiet vill inte kommentera
Mannen förekommer i nio avsnitt i polisens belastningsregister. Han har under åren bland annat gjort sig skyldig till ytterligare tre fall av misshandel, medhjälp till försök till bedrägeri, stöld och våldsamt motstånd.

Expo.se har varit i kontakt med partiets centrala ledning som säger att man i dagsläget inte har någon kommentar men ber att få återkomma i början på nästa vecka.

Av hänsyn till brottsoffren har expo.se valt att låta mannen vara anonym.

KAJSA LINDOHF
MIKAEL EKMAN
Daniel Poohl

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro