VAL06/FAGERSTA – Nationaldemokrat åtalad för misshandel

Publicerad 2006-09-11

På tisdag hålls rättegång mot Johan Henriksson, sjätte namnet på Nationaldemokraternas valsedel i Fagersta. Han står åtalad för bland annat misshandel, olaga hot och för att ha skaffat alkohol åt minderåriga, uppger Sveriges Radio Västmanland.
- Han är inte dömd tidigare och hävdar att han är oskyldig, så vi får lita på det och se, säger partiets pressansvarige Markus Andersson i en kommentar till Sveriges Radio.

Med bara några dagar kvar till valet ska alltså en av Nationaldemokraternas kandidater infinna sig i Västmanlands Tingsrätt. Åtalet gäller bland annat en händelse i juni förra året då Johan Henriksson tillsammans med ett antal personer ska ha trängt sig in på tomten hos en familj i Surahammar. Familjen ska ha mottagit flera dödshot, och Henriksson uppges ha slagit en av familjemedlemmarna med en planka.

Åtalet gäller också ytterligare en misshandel i Surahammar för två år sedan och att Henriksson vid flera tillfällen har langat alkohol åt minderåriga.

Ser allvarligt på brottslighet
Nationaldemokraternas presstalesman Markus Andersson, som även han kandiderar till kommunfullmäktige i Fagersta, säger till Sveriges Radio Västmanland att partiet generellt sett ser allvarligt på brottslighet bland kandidater även om enstaka undantag kan göras.

Enligt Markus Andersson är det knappast är troligt att Johan Henriksson kommer kunna representera Nationaldemokraterna om han döms av tingsrätten.

KAJSA LINDOHF
Daniel Poohl

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA