VAL06/FAGERSTA – Nationaldemokrat åtalad för misshandel

Publicerad 2006-09-11

På tisdag hålls rättegång mot Johan Henriksson, sjätte namnet på Nationaldemokraternas valsedel i Fagersta. Han står åtalad för bland annat misshandel, olaga hot och för att ha skaffat alkohol åt minderåriga, uppger Sveriges Radio Västmanland.
- Han är inte dömd tidigare och hävdar att han är oskyldig, så vi får lita på det och se, säger partiets pressansvarige Markus Andersson i en kommentar till Sveriges Radio.

Med bara några dagar kvar till valet ska alltså en av Nationaldemokraternas kandidater infinna sig i Västmanlands Tingsrätt. Åtalet gäller bland annat en händelse i juni förra året då Johan Henriksson tillsammans med ett antal personer ska ha trängt sig in på tomten hos en familj i Surahammar. Familjen ska ha mottagit flera dödshot, och Henriksson uppges ha slagit en av familjemedlemmarna med en planka.

Åtalet gäller också ytterligare en misshandel i Surahammar för två år sedan och att Henriksson vid flera tillfällen har langat alkohol åt minderåriga.

Ser allvarligt på brottslighet
Nationaldemokraternas presstalesman Markus Andersson, som även han kandiderar till kommunfullmäktige i Fagersta, säger till Sveriges Radio Västmanland att partiet generellt sett ser allvarligt på brottslighet bland kandidater även om enstaka undantag kan göras.

Enligt Markus Andersson är det knappast är troligt att Johan Henriksson kommer kunna representera Nationaldemokraterna om han döms av tingsrätten.

KAJSA LINDOHF
Daniel Poohl

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro