VAL06/GÖTEBORG SD-kandidat i Göteborg ofredade ung kvinna

Publicerad 2006-08-25

En sverigedemokrat som ställer upp till val till kommunfullmäktige i Göteborg dömdes så sent som för två år sedan för att ha trakasserat och förföljt en ung kvinna. Kvinnan arbetade som behandlingsassistent på det hem för psykiskt funktionshindrade som sverigedemokraten bodde på.

Han har sökt upp den unga kvinnan vid flera tillfällen i hennes bostad, på hennes arbetsplats, när hon varit på solariet och solat - samt via flera långa brev och ett otal telefonsamtal. Både behandlingsassistenten och personalen försökte få mannen att sluta upp med trakasserierna.
Men trakasserierna fortsatte.

Skräckslagen och livrädd
I förhör säger kvinnan att hon är ”skräckslagen och mycket livrädd” för fullmäktigekandidaten och vad han skulle kunna ta sig till.
Hon uppger också att han tvingades flytta från boendet eftersom han varit våldsam och hotfull mot personalen.

- Han sparkade på saker och ting, saboterade saker för att djävlas, säger den unga behandlingsassistenten till polisen.

Till slut tvingades den unga kvinnan sjukskriva sig från jobbet. Hon orkade inte mer.

Domen mot sverigedemokraten föll i april 2004. Han dömdes till dagsböter för ofredande och ska dessutom betala 7774 kronor i skadestånd till den unga kvinnan som tvingats byta telefonnummer och fått besöksförbud utfärdat mot honom.

Tingsrätten konstaterar i sin dom att sverigedemokraten gjort sig skyldig till ett ”hänsynslöst beteende” när han inte lämnat den unga kvinnan i fred, trots upprepade uppmaningar.

Ett visst spill får accepteras
Sverigedemokraten vill inte kommentera händelsen via telefon och ber att få återkomma med ett svar via e-mail. På frågan om han tror att väljarna kommer att ha förtroende för honom trots domen, skriver han:

”förhoppningsvis ja, då jag inte anser mig vara en brottsling längre”.

Han fortsätter:

”Jag stödjer det rättssystem vi har pga att det är nödvändigt att ha ett sådant, och att ett visst spill får man acceptera, för att man måste. Den gången var det jag som drog nitlotten, men jag har gått vidare nu”.

Angående brottet håller sverigedemokraten fortfarande fast vid att han ”fick otvetydiga signaler av henne under den tid vi träffades”.


Fotnot: Trots att sverigedemokraten i allt är en offentlig person som dessutom ställer upp val till den högsta beslutande församlingen i landets andra största stad, gör de speciella omständigheterna i detta fall att Expo väljer att anonymisera hans namn.

Mikael Ekman
Kajsa Lindohf
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro