VAL06/HALLSTAHAMMAR Taxirånare ut – urkundsförfalskare in

Publicerad 2006-09-06

Efter Expos avslöjande om att Sverigedemokraternas andra namn i Hallstahammar nyligen avtjänat ett tre år långt fängelsestraff för en brutal misshandel och rån av en taxichaufför petades kandidaten från kommunlistan. Nu har listan förstärkts med Jan Björklund som företrätt partiet i Hallstahammar under den gångna mandatperioden. Men han är också dömd för brott och petades av just den anledningen av partiet tidigare i år.

Jan Björklund dömdes för urkundsförfalskning sedan han förfalskat en namnunderskrift vid en ansökan om vapenlicens för en pistol och ansågs inte lämplig att kandidera en mandatperiod till. Men nu, när en annan av partiets kandidater i kommunen kastats ut för grövre brott, är han alltså tillbaka som kandidat meddelar lokala medier.

Ser mellan fingrarna
- Upplever vi brotten som väldigt grova eller de har hänt nära inpå i tiden är det nog bäst vi avstår från att låta dem kandidera. Men är det ett lindrigt brott som begåtts för en väldigt massa år sedan kan man se genom fingrarna med det, säger Sverigedemokraternas distriktsordförande i Sörmland Adam Marttinen till Sveriges Radio Västmanland.

Domen mot Jan Björklund föll för två år sedan. Själv jämför han domen med en fortkörning.

- Det är klart det inte kändes bra när de petade mig först och sen vill ha tillbaka mig igen. Det kommer av att det finns vissa personer inom det här partiet som vill ha bort mig från listan. Mer säger jag inte, säger Jan Björklund till Sveriges Radio Västmanland.

Flera versioner
Vestmanlands läns tidning har försökt reda ut hur det gick till med själva utnämningen av Jan Björklund. De landar i tre olika versioner: Jan Björklunds egen, partidistriktets och pressekreterarens.

Jan Björklunds egen version är att en del inte vill ha honom kvar i partiet, men att han nu tagits till nåder. En anledning är att han fått förklara sin dom inom partiet.

Den andra versionen är distriktsordförande Adam Marttinens. Han hävdar att Jan Björklunds ansökan om kandidatur inte fanns med när vallistorna ursprungligen spikades. Möjligen försvann den med posten.

Den tredje versionen står pressekreteraren Mattias Karlsson för. Till Vestmanlands läns tidning säger han att det troligtvis är domen som gjort att Jan Björklund inte fått kandidera. Varför han nu sitter på listan trots domen känner han inte till.

Inga generella problem
På Vestmanlands läns tidnings fråga om det är så att partiet har svårt att finna kandidater som inte har ett brottsligt förflutet svarar Mattias Karlsson nekande.

- Generellt har vi inga problem. Det är olyckligt i den här kommunen. Vad det beror på har jag ingen aning om.
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro