VAL06/HÄRRYDA – Sverigedemokratisk toppolitiker förfalskade fakturor

Publicerad 2006-08-30

Reine Wahlberg kandiderar som enda person för Sverigedemokraterna i kommunalvalet i Härryda. År 2000 dömdes han till villkorlig dom och 110 timmars samhällstjänst för bokföringsbrott.

Mellan åren 1987 och 1999 drev Reine Wahlberg bärgningsfirman Autoassistans. Under mitten av nittiotalet uppgick företagets årliga omsättning till över 2 miljoner kronor. Men 1999 inleddes en undersökning mot Reine Wahlberg och hans firma. Det visade sig att firmans bokföring, för vilken Wahlberg var ansvarig, hade stora brister.

Fakturor var bluff
I redovisningen saknades underlag för såväl inköp, utbetalningar och affärshändelser. Han hade skrivit falska fakturor från företag som inte existerade. Dessutom hade Reine Wahlberg bokfört privata omkostnader såsom kostnad i verksamheten.

Sammantaget ansåg både tingsrätt och hovrätt att Reine Wahlberg uppsåtligen fuskat med bokföringen för sin verksamhet. Tingsrätten dömde honom ursprungligen till fyra månaders fängelse, men Wahlberg överklagade till hovrätten som sänkte straffet till villkorlig dom och samhällstjänst.

Känner inte kandidaten
Expo.se ringde upp Reine Wahlberg för att få en kommentar, men han hänvisade till partiets centrala organisation.

- Jag har inte tid med dig. Du får ringa vårt pressfolk i Stockholm om det, säger Reine Wahlberg till expo.se.

Men i Stockholm har presstalesman Jonas Åkerlund ingen vetskap om vem Reine Wahlberg är. Han vet följaktligen inget om Wahlbergs förflutna och vill därför inte lämna någon kommentar.

KAJSA LINDOHF
MIKAEL EKMAN
Daniel Poohl

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro