VAL06/HÄRRYDA – Sverigedemokratisk toppolitiker förfalskade fakturor

Publicerad 2006-08-30

Reine Wahlberg kandiderar som enda person för Sverigedemokraterna i kommunalvalet i Härryda. År 2000 dömdes han till villkorlig dom och 110 timmars samhällstjänst för bokföringsbrott.

Mellan åren 1987 och 1999 drev Reine Wahlberg bärgningsfirman Autoassistans. Under mitten av nittiotalet uppgick företagets årliga omsättning till över 2 miljoner kronor. Men 1999 inleddes en undersökning mot Reine Wahlberg och hans firma. Det visade sig att firmans bokföring, för vilken Wahlberg var ansvarig, hade stora brister.

Fakturor var bluff
I redovisningen saknades underlag för såväl inköp, utbetalningar och affärshändelser. Han hade skrivit falska fakturor från företag som inte existerade. Dessutom hade Reine Wahlberg bokfört privata omkostnader såsom kostnad i verksamheten.

Sammantaget ansåg både tingsrätt och hovrätt att Reine Wahlberg uppsåtligen fuskat med bokföringen för sin verksamhet. Tingsrätten dömde honom ursprungligen till fyra månaders fängelse, men Wahlberg överklagade till hovrätten som sänkte straffet till villkorlig dom och samhällstjänst.

Känner inte kandidaten
Expo.se ringde upp Reine Wahlberg för att få en kommentar, men han hänvisade till partiets centrala organisation.

- Jag har inte tid med dig. Du får ringa vårt pressfolk i Stockholm om det, säger Reine Wahlberg till expo.se.

Men i Stockholm har presstalesman Jonas Åkerlund ingen vetskap om vem Reine Wahlberg är. Han vet följaktligen inget om Wahlbergs förflutna och vill därför inte lämna någon kommentar.

KAJSA LINDOHF
MIKAEL EKMAN
Daniel Poohl

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA