Mattias Nilsson demonstrerar med Sverigedemokraterna i Hässleholm 1 maj 2006
© expo.se

VAL06/HELSINGBORG Partikritiker umgås själv med nazister

Publicerad 2006-08-02

Efter förra tisdagens avslöjande av ett internt upprop mot partiledningens behandling av Daniel Olsson, visar det sig nu att en av undertecknarna, Mattias Nilsson, själv umgås med nazister.

Mattias Nilsson kandiderar för Sverigedemokraterna (SD) till kommunfullmäktige i Helsingborg där han även sitter i partiets styrelse. Han är också invald i Sverigedemokratisk Ungdoms distriktsstyrelse. I maj i år hyllades han på partitidningen SD-kurirens hemsida då han hade slagit rekord i antal utdelade flygblad på en dag.

”Mattias Nilsson är en förebild för oss alla och visar fler samma offervilja finns det inget som kan stoppa oss i september”, skrev SD-kuriren.


Skrev under upprop

Han är också en av de som nyligen skrev under ett internt upprop. En grupp partimedlemmar i Skåne kritiserade partiledningens agerande i samband med att det avslöjades att Hässleholmskandidaten Daniel Olsson tidigare varit medlem i Nationalsocialistisk Front (NSF).

Men vid sidan av sitt engagemang i Sverigedemokraterna umgås alltså Nilsson med ett antal kända nazister i Helsingborg. Nilsson är en del av den så kallade ”Svampligan”. I samma gäng återfinns bland annat en 22-årig vitmaktaktivist som så sent som förra året var vice ordförande i Nationaldemokratisk Ungdoms syddistrikt, samt en 24-årig man som har koppling till flera högerextrema organisationer.

- Jag har ingen som helst kommentar, säger Mattias Nilsson till Expo.se


"Löjligt", enligt SDU-ordföranden

Sverigedemokratisk Ungdoms ordförande, Martin Kinnunen, säger att han inte känner till att Nilsson umgås med nazister.

- Jag känner inte till det och jag tycker den här artikeln som du håller på med är löjlig, säger Martin Kinnunen.

Men om en socialdemokrat eller moderat skulle umgås med nazister, tror du inte det skulle få konsekvenser?

- Eftersom jag inte känner till personerna han umgås med kan jag inte svara på det, säger Kinnunen.


Sprider vitmaktmusik på Internet

Nilsson har även publicerat en text av det nazistiska bandet Svensk Ungdom på Internet. Bandet har på senare år gjort sig ett namn i nazistkretsar och spelar på konserter arrangerade av den nazistiska organisationen Nordiska Förbundet. Deras album ges ut på det till förbundet kopplade företaget Nordiska Förlaget. Inte heller detta säger sig SDU-ordföranden ha någon vetskap om.

Ska jag återkomma om ett par dagar då du har undersökt saken?

- Det behöver du inte göra, säger Martin Kinnunen.


ALEXANDER BENGTSSON KAJSA LINDOHF
Daniel Poohl

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA