VAL06/KLIPPAN SD-kandidat avgår

Publicerad 2006-07-13

Anders Nilsson, sjunde namn på SD: s lista i Klippan dömdes för mindre än ett år sedan för narkotikabrott. Nu lämnar han sin plats till förfogande efter att Expo avslöjat hans kriminalitet. SD-Klippans ordförande, Jens Leandersson, är besviken över händelsen:
– Det är som att vara sparringpartner med Mike Tyson och får ett slag i magen, så känns det, säger han.

Det var den 27 oktober förra året som Anders Nilsson dömdes till 6000 kronor i dagsböter för narkotikabrott. Idag är han ångerfull.
– Det var en dum grej, jag håller inte på med något sånt nu, säger han i dag.

Sverigedemokraterna har sedan valet 2002 en så kallad ”vandelsförsäkran” där de som ska kandidera för partiet bland annat får fylla i om de är dömda.

Hur du skrivit i din vandelsförsäkran att du är dömd?

- Jag tror det, säger Anders Nilsson.

Ordföranden kände inte till kriminaliteten

När Expo ringer upp Sverigedemokraterna i Klippans ordförande, Jens Leandersson, har Anders Nilsson redan ringt och meddelat honom att han drar tillbaka sin kandidatur till kommunfullmäktige.
– Han sa att han skäms och att han ställer sin plats till förfogande, vi behöver inte kicka honom på något sätt, han ställer inte upp. Det handlar inte om vad han vill, det handlar om att vi har en nolltolerans mot kriminalitet och rasism, vi kan inte ha såna dåraktigheter. Vi måste sätta en gräns och den sätter vi vid noll, säger Jens Leandersson

Kände du till att Anders Nilsson var dömd?

– Eftersom han har en säkerhetsklassad tjänst så trodde jag inte att han hade något på sig, han skrev inte heller något i sin vandelsförsäkran.

Kontrollerades tillsammans med nazister

Det var den 29 augusti 2004 som polisen kallades till Bjuvfestivalen efter att det hade varit bråk. På platsen kontrolleras Anders Nilsson tillsammans med 21 andra personer. Polisen bedömde dem som nazister och flera personer hörde till det nazistiska partiet Nationalsocialistisk Front (NSF). Men Anders Nilsson menar att han inte har något samröre med dem.

– Jag var där med min bror, vi bara gick förbi där. Jag känner inte dem, säger han till Expo.se. Jens Leandersson tror på Anders Nilssons förklaring. – Han sa till mig att han inte känner dem och jag tror på honom.

SD-ordföranden har nazistiskt förflutet

Sverigedemokraternas ordförande i Klippan och tillika förstanamnet till kommunfullmäktige, Jens Leandersson, har själv ett nazistiskt förflutet. På 1990-talet umgicks han i nazistiska kretsar och deltog vid nazistiska möten.
Han menar att han hängde med sina kompisar och blev avtrubbad och blind inför gängets åsikter. – I dag tar jag starkt avstånd från all form av extremism, jag mår illa av blotta tanken på det. Jag blir spyfärdig rent ut sagt. Mest av allt är jag arg på mig själv, att jag har kunnat befläcka mig själv, att jag har varit så jävla dum huvudet rent ut sagt.

Känd vit-makt aktivist kandiderade för SD-Klippan

Det är inte första gången som Sverigedemokraterna i Klippan har haft problem med kandidater som är kopplade till den svenska vit makt-rörelsen. Vid förra valet kandiderade en känd vit makt-aktivist som senare kom att få en framträdande roll inom det konkurrerande partiet Nationaldemokraterna. Personen stod på fjärde plats på Sverigedemokraternas lista i Klippan och har bland annat deltagit i demonstrationer och konserter arrangerade av Nationalsocialistisk Front.

DANIEL POOHL, MIKAEL EKMAN, ALEXANDER BENGTSSON

Daniel Poohl

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro