SDs Thord Lindblom får förnyat förtroende i Landskrona.
foto: EXPO

VAL06/KOMMENTAR: SDs genombrott ett faktum

Publicerad 2006-09-18

Med en majoritet av rösterna räknade i årets val står det klart att Sverigedemokraterna gör ett historiskt val. Även om de hägrande riksdagsplatserna verkar utebli så är det kommunala och regionala genombrottet ett faktum. I Landskrona får partiet över 22 procent, nu är det kommunens tredje största parti.

Sverigedemokraternas framgångar är störst i Skåne. I Landskrona får partiet 22,3 procent vilket ger 12 mandat i fullmäktige. Detta gör att partiet kommer spela en central roll i den kommunala politiken. Likadant är det i Karlskrona, Sölvesborg, Kävlinge, Helsingborg och Malmö. I samtliga av dessa kommuner kommer SD att få ett betydligt större inflytande än tidigare. Partiet kommer även göra entré i flera landsting.

SD ser ut att ha klarat av konkurrensen från lokala högerpopulistiska partier. Skånepartiet går kraftigt bakåt och förlorar sina mandat i Malmö kommunfullmäktige. Även Sveriges pensionärers intresseparti backar på många håll där SD går framåt.

Ny politisk struktur
Sverigedemokraternas framgång kommer trots att partiet inte lyckats med någonting i sitt kommunpolitiska arbete under föregående mandatperiod. SD har i stället valt att gå utanför parlamenten. Att fika med pensionärer på äldreboenden, dela flygblad i bostadsområden och spela på lokala motsättningar i samhället har varit prioriterat framför att sätta sig in i det kommunalpolitiska arbetet.

I de kommuner där Sverigedemokraterna har ökat kraftigt kommer situationen att förändras. Nu måste SD – för sitt eget existensberättigandes skull – börja bedriva sin rasistiska politik i kommunfullmäktige. Det kommer att bli bråda dagar för de etablerade partierna. I de flesta kommuner har företrädare från riksdagspartierna deklarerat att de inte tänker samarbeta med SD. Nu är det upp till bevis. Samarbete över blockgränserna eller samarbete med ett rasistiskt parti?


ALEXANDER BENGTSSON
Daniel Poohl

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro