VAL06/LANDSKRONA – Fullmäktigekandidat mot sin vilja

Publicerad 2006-08-15

Trots att Magnus Nehag har lämnat Sverigedemokraterna (SD) och via mejl framfört sin önskan om att inte stå med på valsedeln, kandiderar han nu som fjortonde namn till kommunfullmäktige i Landskrona.

- Det känns ju inte så bra, eftersom jag inte står bakom en del av deras idéer, säger Magnus Nehag.

I slutet av förra året gick Magnus Nehag med i Sverigedemokraterna. Han var till en början entusiastisk över sitt engagemang och skrev också på en så kallad vandelsförsäkran, något som krävs av alla som ska kandidera för partiets räkning. Efter cirka ett halvår som medlem beslutade han sig dock för att lämna partiet. Med sitt utträde trodde Magnus Nehag att hans samröre med SD var över. Men där hade han fel.

Hittade namnet på Internet
För en dryg månad sedan upptäckte en av Magnus Nehags vänner att Magnus stod med på Sverigedemokraternas valsedel till kommunfullmäktigevalet i Landskrona. De hade hittat valsedeln på Valmyndighetens hemsida på Internet.

- Jag hade ingen aning om detta, och blev naturligtvis väldigt förvånad, säger Magnus Nehag.

Hans kandidatur ledde också till att fackklubbsordföranden på Magnus Nehags arbetsplats kontaktade honom för att få en förklaring.

Försent att ändra
Då han inte längre ville förknippas med partiet skrev han ett mejl till Thord Lindblom, SDs lokale ordförande i Landskrona, och bad om att få bli borttagen från listorna. Men svaret blev att det inte gick att ta bort hans namn och att han därför får finna sig i att stå kvar som kandidat.

- Det var för sent att trycka nya valsedlar vid den tidpunkt som han anmälde detta. Man undertecknar när man skriver på vandelsförsäkran som kandidat i vårt parti att vi får lov att använda deras namn som kandidatnamn, säger Thord Lindblom.

Magnus Nehag, som inte har någon kunskap om hur det går till att tillverka valsedlar, godtog motvilligt den förklaringen.

Finns fler fall
Men enligt Valmyndigheten, som har till uppgift att planera och genomföra val och folkomröstningar, är detta helt fel. Det inte finns något sista datum för när nya valsedlar kan tryckas och det går att beställa nya valsedlar ända fram till valet. På Valmyndigheten har man tidigare i sommar blivit kontaktad två gånger av personer i andra kommuner som också de önskade bli borttagna från SDs valsedlar.

SDs Thord Lindblom tycker att saken är utagerad i och med att han har varit i kontakt med Magnus Nehag.

Tycker du inte att det är ett problem att ni har personer på era valsedlar som inte vill stå med?

- Det är någonting som är vår sak att ta upp med våra väljare och tala om för dem, så tidningen Expo behöver inte bekymra sig om detta, säger Thord Lindblom.
Kajsa Lindohf

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA