VAL06/LOMMA – Fullmäktigeledamot ljög i rätten

Publicerad 2006-09-06

Sverigedemokraternas toppkandidat tillika kommunfullmäktigeledamot i Lomma, Peter Matiasson, dömdes så sent som i februari 2000 till en månads fängelse för grovt rattfylleri. I domen ifrågasätter man Peter Matiassons trovärdighet då han ändrat sin historia under utredningens gång.

Det var på natten den 30 oktober 1999 som Peter Matiasson stoppades av polis under en färd genom Halmstad. Polisens provtagning visade en alkoholhalt på 0,68 promille vilket medförde att han delgavs misstanke om grovt rattfylleri.

I tingsrätten hävdade Peter Matiasson att han handlat i nöd men Halmstad Tingsrätt satte ingen trovärdighet till hans historia. I de inledande polisförhör som hölls när Matiasson greps berättade han ingenting om den nödsituation han senare menade hade gjort att han kört trots att han var berusad.

Ville hitta "kryphål"
I tingsrättens bedömning står:

”När det gäller att bedöma trovärdigheten i uppgifterna kan tingsrätten inte underlåta att även beakta att Peter Matiasson enligt polisförhöret varken erkänt eller förnekat grovt rattfylleri eftersom han först ville efterforska om det fanns något ”kryphål”.
Sammantaget finner tingsrätten att Peter Matiassons uppgifter om att han befunnit sig i en nödsituation inte förtjänar tilltro. Peter Matiasson skall således dömas för grovt rattfylleri.”

Peter Matiasson har inte gått att nå för en kommentar.

KAJSA LINDOHF
MIKAEL EKMAN
Daniel Poohl

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro