VAL06/LOMMA – Fullmäktigeledamot ljög i rätten

Publicerad 2006-09-06

Sverigedemokraternas toppkandidat tillika kommunfullmäktigeledamot i Lomma, Peter Matiasson, dömdes så sent som i februari 2000 till en månads fängelse för grovt rattfylleri. I domen ifrågasätter man Peter Matiassons trovärdighet då han ändrat sin historia under utredningens gång.

Det var på natten den 30 oktober 1999 som Peter Matiasson stoppades av polis under en färd genom Halmstad. Polisens provtagning visade en alkoholhalt på 0,68 promille vilket medförde att han delgavs misstanke om grovt rattfylleri.

I tingsrätten hävdade Peter Matiasson att han handlat i nöd men Halmstad Tingsrätt satte ingen trovärdighet till hans historia. I de inledande polisförhör som hölls när Matiasson greps berättade han ingenting om den nödsituation han senare menade hade gjort att han kört trots att han var berusad.

Ville hitta "kryphål"
I tingsrättens bedömning står:

”När det gäller att bedöma trovärdigheten i uppgifterna kan tingsrätten inte underlåta att även beakta att Peter Matiasson enligt polisförhöret varken erkänt eller förnekat grovt rattfylleri eftersom han först ville efterforska om det fanns något ”kryphål”.
Sammantaget finner tingsrätten att Peter Matiassons uppgifter om att han befunnit sig i en nödsituation inte förtjänar tilltro. Peter Matiasson skall således dömas för grovt rattfylleri.”

Peter Matiasson har inte gått att nå för en kommentar.

KAJSA LINDOHF
MIKAEL EKMAN
Daniel Poohl

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA