VAL06/MÖLNDAL – Återfallsförbrytare på valsedeln

Publicerad 2006-09-07

Två av Sverigedemokraternas fyra fullmäktigekandidater i Mölndal är dömda för brott de begått mot kvinnor som de tidigare haft en relation till. Och återigen är den lokala partiledningen helt ovetande om sina kandidaters förflutna.

- Det är tråkigt när folk kan inte kan tala sanning, säger Michael Andersson, partiets gruppledare i Mölndal till expo.se

Fjärde namnet på listan, Lennart Nilsson, dömdes i oktober 2000 för att ha misshandlat sin tonårsson framför flera chockade vittnen i Kållereds centrum utanför Göteborg. Sverigedemokraten tog ett struptag om sonens hals så denne fick svårt att andas. Därefter utdelade han fem till sex hårda slag i sonens ansikte. Till slut ringde sonens kompisar polisen som kunde gripa pappan.

Då hade sonen sprungit i väg och gömt sig för att undkomma pappans slag.
Senare samma kväll ringde Lennart Nilsson upp sonens mamma och hotade henne med att ”hon skulle få sig en resa till helvetet”. Sverigedemokraten dömdes också för misshandel några månader tidigare av en taxichaufför som försökt hindra honom från att smita från betalningen av en taxiresa.

I Lennart Nilssons brottsregisterutdrag finns ytterligare åtta domar, bland annat för misshandel, olaga hot, hemfridsbrott, ofredande och skadegörelse.

Hotade att skjuta sin före detta fru Sverigedemokraternas tredjenamn i Mölndal, Kurt Näslin, dömdes i samband med en skilsmässa på1980- talet för att ha hotat att skjuta sin före detta hustru. Sverigedemokraten ringde själv upp kvinnan på hennes arbetsplats och uttalade hotet. Kvinnan tog hotet på allvar.

Mannen förstärkte även hotet genom att ringa upp kvinnans skilsmässoadvokat och upprepa hotet för honom.

Kurt Näslin dömdes även 1994 för stöld och hösten 2003 för rattfylleri.

Visste ingenting Men nu hävdar alltså gruppledaren i Mölndal, Michael Andersson, som också kandiderar i valet att partiet inte har haft kännedom om kandidaternas förflutna.

- De har skrivit på vandelsförsäkran, som sedan skickas in till riksorganisationen, men där har de inte uppgett något av detta, säger Michael Andersson. Han menar att uppgifterna är något partiet måste gå vidare med.

Michael Andersson medger också att det finns brister i rutinerna kring den vandelsförsäkran som alla kandidater anmodas skriva under.

- Man får gå ett steg längre. Kandidaterna får beställa brottsregisterutdrag från polisen. Det får man ju göra i vissa andra yrken, säger han.

Tycker du det borde vara en nolltolerans mot brott inom partiet?

- Det beror på hur långt tillbaka i tiden det handlar om. Om man har begått brott för femton år sedan och sedan skött sig då tycker jag det är ok att kandidera, säger Michael Andersson till expo.se.

Expo.se har försökt nå både Lennart Nilsson och Kurt Näslin utan att lyckas.

KAJSA LINDOHF, MIKAEL EKMAN, DANIEL OLSSON
Daniel Poohl

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro