VAL06/SD-KANDIDATERNAS SKULD – TIO MILJONER

Publicerad 2006-09-07

Av 550 valkandidater på Sverigedemokraternas listor till kommun- och landstingsfullmäktige är 22 procent kronofogdesfall. Den totala skulden uppgår till drygt 10,5 miljoner kronor.

Expo har granskat samtliga av Sverigedemokraternas kandidater i valet till kommun- och landstingfullmäktige. Av dessa 550 personer har 120 inte betalat sina skulder eller har anmärkningar hos kronofogden, vilket motsvarar 22 procent av kandidaterna.

Mer än genomsnittet
Av de 120 personerna som är kronofogdesfall har 81 skulder hos kronofogden, nästan 15 procent av partiets 550 kandidater. Motsvarande siffra för Sveriges befolkning är cirka fyra procent. Sammanlagt driver kronofogdemyndigheten just nu 1455 mål mot partiets företrädare. Totalt har kandidaterna skulder på 10,5 miljoner kronor till kronofogden. Summan kan jämföras med att partiets totala valbudget är 7,5 miljoner kronor.

Färre skulder på riksnivå
I en undersökning bland riksdagskandidater som Sveriges radio lät utföra i juni visade det sig att 3,95 procent av Sverigedemokraternas företrädare på riksdagslistan hade skulder hos kronofogden. Resultatet visar att det är stora skillnader i skulder mellan kandidaterna på riksdagslistan och de som kandiderar i kommunerna och landstingen.

Betalar inte underhåll
Expo:s undersökning visar också att flera av Sverigedemokraternas främsta namn har skulder som rör familjeunderhåll. Exempelvis har partiets riksdagskandidat och förstanamn i Ulricehamn, Per-Olof Ejderhall, 139 ärenden rörande underhåll hos kronofogden. Förstanamnet i Falköping, Ronny Lind, har 126 ärenden. Lind har inte betalat något underhåll till sitt barn sedan 2003. Totalt har 19 av företrädarna skulder för uteblivet underhåll.

Expo ringde igår upp Sverigedemokraternas presstalesman Jonas Åkerlund för en kommentar. Han fick den här artikeln mejlad till sig för påseende. När expo ringde upp en stund senare hade Jonas Åkerlund stängt av sin telefon.

ANDERS DALSBRO

Research:
MIKAEL EKMAN
KAJSA LINDOHF


Fotnot:
Sedan granskningen utfördes den 20 augusti har fler namn tillkommit på partiets listor.
Daniel Poohl

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA