VAL06/SD-KANDIDATERNAS SKULD – TIO MILJONER

Publicerad 2006-09-07

Av 550 valkandidater på Sverigedemokraternas listor till kommun- och landstingsfullmäktige är 22 procent kronofogdesfall. Den totala skulden uppgår till drygt 10,5 miljoner kronor.

Expo har granskat samtliga av Sverigedemokraternas kandidater i valet till kommun- och landstingfullmäktige. Av dessa 550 personer har 120 inte betalat sina skulder eller har anmärkningar hos kronofogden, vilket motsvarar 22 procent av kandidaterna.

Mer än genomsnittet
Av de 120 personerna som är kronofogdesfall har 81 skulder hos kronofogden, nästan 15 procent av partiets 550 kandidater. Motsvarande siffra för Sveriges befolkning är cirka fyra procent. Sammanlagt driver kronofogdemyndigheten just nu 1455 mål mot partiets företrädare. Totalt har kandidaterna skulder på 10,5 miljoner kronor till kronofogden. Summan kan jämföras med att partiets totala valbudget är 7,5 miljoner kronor.

Färre skulder på riksnivå
I en undersökning bland riksdagskandidater som Sveriges radio lät utföra i juni visade det sig att 3,95 procent av Sverigedemokraternas företrädare på riksdagslistan hade skulder hos kronofogden. Resultatet visar att det är stora skillnader i skulder mellan kandidaterna på riksdagslistan och de som kandiderar i kommunerna och landstingen.

Betalar inte underhåll
Expo:s undersökning visar också att flera av Sverigedemokraternas främsta namn har skulder som rör familjeunderhåll. Exempelvis har partiets riksdagskandidat och förstanamn i Ulricehamn, Per-Olof Ejderhall, 139 ärenden rörande underhåll hos kronofogden. Förstanamnet i Falköping, Ronny Lind, har 126 ärenden. Lind har inte betalat något underhåll till sitt barn sedan 2003. Totalt har 19 av företrädarna skulder för uteblivet underhåll.

Expo ringde igår upp Sverigedemokraternas presstalesman Jonas Åkerlund för en kommentar. Han fick den här artikeln mejlad till sig för påseende. När expo ringde upp en stund senare hade Jonas Åkerlund stängt av sin telefon.

ANDERS DALSBRO

Research:
MIKAEL EKMAN
KAJSA LINDOHF


Fotnot:
Sedan granskningen utfördes den 20 augusti har fler namn tillkommit på partiets listor.
Daniel Poohl

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro