VAL06/SD-ND Fd nationaldemokrater toppar SD-listor

Publicerad 2006-08-31

Sverigedemokraterna klassar officiellt konkurrenterna i Nationaldemokraterna som en liten extremistisk gruppering full med nazister. Men i årets val har åtminstone två av partiets toppnamn på kommunal nivå sitt politiska ursprung i Nationaldemokraterna.

Sven-Erik Karlsson, första namnet på den kommunala valsedeln i Högsby,
var medlem i Nationaldemokraterna 2004. När Nationaldemokraterna samma år samlade in bidrag till sin kampanj till Europaparlamentet var Sven-Erik Karlsson en av bidragsgivarna. Nu kandiderar han som Sverigedemokrat och upplever inte partibytet som ett problem.

- Nej det upplever jag inte som något svårt, det är ingen som har lastat mig för det, säger Sven-Erik Karlsson till expo.se.

Är det här något du har uppgivit på din vandelsförsäkran?

- Jag gjorde nog inte det, förmodligen så glömde jag, säger han.

Vandelsförsäkran är den blankett som samtliga kandidater för Sverigedemokraterna måste skriva under för att partiet ska känna till eventuella gamla politiska engagemang, psykisk sjukdom eller kriminalitet.

Sven-Erik Karlsson var medlem i Nationaldemokraterna i ett drygt år men tyckte sedan att partiets idéer inte överensstämde med hans egna. Nu är han istället sverigedemokrat och kandiderar alltså i kommunalvalet.

Tidigare nationaldemokrat
En annan tidigare nationaldemokrat är Sverigedemokraternas förstanamn i Uddevalla, Conny Emanuelsson. Han var medlem i Nationaldemokraterna åren 2003 och
2004. Han har även varit en återkommande kund i partiets webbshop.

Sverigedemokraternas presstalesman Jonas Åkerlund säger sig inte känna till de båda kandidaterna men uppger att det finns regler för hur före detta nationaldemokrater ska behandlas inom partiet.

- Policyn är att vi vill att den som har varit medlem i Nationaldemokraterna ska övertyga oss om att han eller hon helt och hållet står bakom den partilinje som Sverigedemokraterna står på. Finns de med på listan får jag utgå från att de här personerna har visat distriktsledningen att de inte alls längre har något med Nationaldemokraternas ideologi att göra.

Sven-Erik Karlsson säger att han inte tagit upp detta i sin vandelsförsäkran. Han säger att han förmodligen glömde ta upp det.

- Det är inget jag känner till.

Extremistparti med ”nassar”
Den 9 juni i år beskrevs Nationaldemokraternas som ”extremistpartiet Nationaldemokraterna” i ett pressmeddelande undertecknat förbundsordföranden för Sverigedemokraternas ungdomsförbund, Martin Kinnunen, och pressekreteraren Mattias Karlsson.

Partisekreteraren Björn Söder beskriver den 5 augusti lite raljerande medlemmar i det konkurrerande partiet som ”nassar från Nationaldemokraterna”.

Conny Emanuelsson har inte varit möjlig att nå för en kommentar.

Mikael Ekman
Kajsa Lindohf
Daniel Olsson
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro