VAL06/SKOLVAL - SD framåt i skolvalet

Publicerad 2006-09-17

Över fyra procent av de röstande i årets skolval valde att lägga sin röst på Sverigedemokraterna.


Sverigedemokraterna ökar därmed kraftigt. Vid förra skolvalet fick partiet 2,4 procent. I årets val är Sverigedemokraterna lika stort som kristdemokraterna - båda partierna får 4,3 procent, enligt preliminära siffror från Ungdomsstyrelsen.

Flest röster fick moderaterna med drygt 26 procent före socialdemokraterna med 22,5 procent.

Sverigedemokraterna har enligt undersökningen sitt starkaste stöd i gymnasieskolorna, där de fick nästan 6 procent av rösterna. På högstadieskolorna är stödet mindre, cirka 3,5 procent.

Hittills har cirka 1300 skolor rapporterat in resultat i skolvalet till Ungdomsstyrelsen. Det betyder att 380 000 elevers röster räknats. Resultatet som redovisats är viktade siffror, det vill säga blanka och ogiltiga röster har räknats bort.

Skolor har möjlighet att rapportera in resultat fram till 30 september.

Skolvalet 2006 arrangeras av Sveriges Ungdomsråd och Sveriges elevråd - SVEA tillsammans med Ungdomsstyrelsen, Valmyndigheten och Myndigheten för Skolutveckling.


MARIA BLOMQUIST
Daniel Poohl

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro