VAL06/SKOLVAL - SD framåt i skolvalet

Publicerad 2006-09-17

Över fyra procent av de röstande i årets skolval valde att lägga sin röst på Sverigedemokraterna.


Sverigedemokraterna ökar därmed kraftigt. Vid förra skolvalet fick partiet 2,4 procent. I årets val är Sverigedemokraterna lika stort som kristdemokraterna - båda partierna får 4,3 procent, enligt preliminära siffror från Ungdomsstyrelsen.

Flest röster fick moderaterna med drygt 26 procent före socialdemokraterna med 22,5 procent.

Sverigedemokraterna har enligt undersökningen sitt starkaste stöd i gymnasieskolorna, där de fick nästan 6 procent av rösterna. På högstadieskolorna är stödet mindre, cirka 3,5 procent.

Hittills har cirka 1300 skolor rapporterat in resultat i skolvalet till Ungdomsstyrelsen. Det betyder att 380 000 elevers röster räknats. Resultatet som redovisats är viktade siffror, det vill säga blanka och ogiltiga röster har räknats bort.

Skolor har möjlighet att rapportera in resultat fram till 30 september.

Skolvalet 2006 arrangeras av Sveriges Ungdomsråd och Sveriges elevråd - SVEA tillsammans med Ungdomsstyrelsen, Valmyndigheten och Myndigheten för Skolutveckling.


MARIA BLOMQUIST
Daniel Poohl

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA