VAL06/VÄXJÖ – SD-toppkandidat dömd för bedrägeri

Publicerad 2006-08-08

Sverigedemokraterna kräver hårdare tag mot bidragsfusket och säger sig föra en politik som "gynnar de skötsamma". Samtidigt har deras toppkandidat i Växjö, Samuel Älgemalm, dömts för att ha lurat till sig pengar av både socialförvaltningen och Försäkringskassan.

Förra året ålades Samuel Älgemalm, som är Sverigedemokraternas första namn till kommunfullmäktige i Växjö, att betala tillbaka drygt 23 000 kronor till Försäkringskassan.
Detta efter att han år 1995 erhöll KAS-bidrag samtidigt som han fick ersättning från A-kassan. En grundligare undersökning visar att han under en period även fått socialbidrag.

Lurade till sig
Mellan augusti till oktober 1995 lurade Samuel Älgemalm befattningshavaren på socialförvaltningen i Växjö att betala socialbidrag till honom samtidigt som han fick ersättning från A-kassan och KAS-bidrag. När saken uppdagades polisanmäldes Älgemalm.

I polisens förhör förklarar han han bidragsfusket på följande vis:

"Som tidigare omnämts har Samuel (personen hade vid tiden annat namn. Red) stora skulder även till fem privatpersoner som han inte vill namnge. Han har försökt få hjälp med sina skulder på socialen men nekats. Samuel har överklagat men det har inte hjälpt. Därför nämnde han inte sin inkomst från A-kassan"

Samuel Älgemalm dömdes för detta till villkorlig dom och trettio dagsböter.

Expo.se har pratat med Samuel Älgemalm som har avböjt att kommentera.

Kom inte till mönstringen
Även andra namnet för Sverigedemokraterna till kommunfullmäktige i Växjö är straffad. Stefan Karlsson är dömd till böter för brott mot lagen om totalförsvarsplikt när han vägrade att infinna sig till mönstring 2003.

- Det berodde på lathet, säger Stefan Karlsson.

I Sverigedemokraternas partiprogram står följande:
"Sverigedemokraterna anser att allmän totalförsvarsplikt är ett viktigt inslag i ett demokratiskt försvar och ett viktigt bidrag till försvarsviljan. Försvaret ska därför vara baserat på allmän totalförsvarsplikt, och i totalförsvaret ska varje svensk medborgare delta."

Inget gott exempel
- Jag kan inte föregå med något gott exempel i den frågan, men att vi behöver ett bättre försvar är ju ingenting att diskutera. Man ska satsa på de som vill, säger Stefan Karlsson.

Och du vill inte?

- Nej, jag är inte mycket för sånt, säger Stefan Karlsson.

KAJSA LINDOHF
MIKAEL EKMAN


Skyller på före detta frun
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro